Onderzoek van IOC naar `dopingaffaire` in kamp Oostenrijk

Rotterdam, 22 febr. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal na de Winterspelen van Turijn een onderzoek instellen naar de perikelen met de Oostenrijkse biatleten en langlaufers. Dat heeft IOC-voorzitter Jacques Rogge gisteren toegezegd. Dat onderzoek staat los van de evaluatie van de circa 1.200 controles, die het IOC tijdens de Spelen uitvoert. Afgezien van positieve controles van Oostenrijkse sporters kan het IOC sancties opleggen. Ook het bezit van verboden middelen en een poging ze te gebruiken is al strafbaar, aldus de reglementen. De rol van `s lands olympisch comité en skifederatie zal eveneens worden onderzocht. Het IOC wil in elk geval praten met ex-trainer Walter Mayer die ondanks zijn schorsing toch in Turijn aanwezig was. Tot maandag zijn in totaal 684 dopingcontroles uitgevoerd, maakte de organisatie gisteren bekend. De enige - tot dusver bekend geworden - positieve controle betrof Olga Pileva. De biatlete uit Rusland werd geschorst en moest haar zilveren medaille inleveren.