Nog te vaak 'ja, maar' bij jonge Van der Duim

De Fries Antal van der Duim (18) verloor gisteravond zijn eerste wedstrijd op een groot ATP-toernooi. De vaandeldrager van zijn generatie moet mentaal sterker worden.

Rohan Goetzke, de bondscoach van Jong Oranje, had het vorig jaar al opgemerkt: de nieuwe generatie Nederlandse tennissers kan de bal uitstekend raken, maar op het mentale vlak valt er nog heel wat te verbeteren. Wilden de huidige talenten Thiemo de Bakker, Robin Haase, Igor Sijsling en Antal van der Duim in de voetsporen van hun illustere voorgangers Richard Krajicek, Jan Siemerink, Paul Haarhuis en Jacco Eltingh treden, dan moesten zij zich eerst een meer professionele houding aanmeten. 'Ik hoor nog vaak 'ja, maar' als er wat wordt gezegd', aldus Goetzke.

Ook gisteravond hing er een groot 'ja, maar' boven het centre court van sportpaleis Ahoy', waar Van der Duim (18) het moest opnemen tegen de Spaanse lucky loser Alex Calatrava. Met zijn debuut in een groot ATP-toernooi bewees de jonge Fries vooral dat hij op belangrijke momenten zijn zenuwen (nog) niet de baas is. Hoewel hij speltechnisch niet onder hoeft te doen voor zijn veertien jaar oudere tegenstander, verloor hij toch kansloos met 2-6 en 6-7 (2). De laatste Nederlander van het toernooi kreeg twee setpoints tegen de nummer 211 van de wereldranglijst, maar wist die niet te verzilveren.

Van der Duim kreeg toegang tot het ABN Amro World Tennis Tournament via de kwalificaties, nadat hij eerst een play-off tegen routinier Peter Wessels, met een wildcard als inzet, had verloren. Tot teleurstelling van toernooidirecteur Richard Krajicek, die een 'nieuw fris gezicht' tot het hoofdtoernooi wilde toelaten, viel Van der Duim in de tweede set van die wedstrijd uit met een rugblessure. Met een reeks prachtige returns en scherpe passeerslagen had hij de eerste set overtuigend met 6-4 gewonnen. 'Als die jongen zo blijft spelen als in de eerste set, staat hij zo in de top-honderd', reageerde de fortuinlijke winnaar na afloop. Gelukkig voor Van der Duim en Krajicek kwam het via de kwalificaties toch nog goed.

Van der Duim baarde vorig jaar ook opzien door de finale van het juniorentoernooi van Roland Garros te bereiken. Toch heeft de huidige nummer 995 van de wereldranglijst nog een lange weg te gaan. Van der Duim maakte gisteravond veel onnodige fouten en wist slechts 62 procent van zijn eerste services te winnen. 'Ik liep continu achter de feiten aan', erkende Van der Duim, die vorig jaar een sportpsycholoog onder de arm nam omdat hij vond dat hij het op belangrijke momenten liet afweten. 'Ik kreeg geen grip op de service van Calatrava en de kansen díe hij mij gaf, benutte ik niet.'

Over drie weken reist Van der Duim met Jesse Huta Galung en De Bakker af naar China voor een 'future-toernooi'. Op papier gaan de drie spelers van Jong Oranje een gouden toekomst tegemoet. Huta Galung (20) maakte eerder deze maand als reserve deel uit van het Nederlandse Davis Cup-team. De Bakker (17) behaalde vorig jaar de dubbelfinale van het juniorentoernooi van de US Open. En Van der Duim geldt sinds zijn optreden tegen Wessels als de vaandeldrager van zijn generatie.

Of zij de hoge verwachtingen kunnen waarmaken, durft zelfs Jong Oranje-bondscoach Goetzke niet te voorspellen. 'Ik ben bang om te veel druk op deze groep te leggen', zei hij vorige maand in antwoord op de vraag of Nederland hoopvol kon uitzien naar de volgende generatie.

Voorlopig blijft de top-honderd voor spelers als Van der Duim een abstract begrip. Ook na deze week kent hij de winnaar van het World Tennis Tournament waarschijnlijk alleen van televisie.

    • Danielle Pinedo