Nederlanders meest achter de pc

Nederlanders gebruiken hun pc vaker dan de rest van de westerse wereld. Dit blijkt uit cijfers van de Amerikaanse instelling Pew Charitable Trusts, die 17 westerse landen onderzocht op gebruik van computers en internet. Nederland heeft dankzij een lage prijs voor breedband internet en het belastingvoordeel op nieuwe privécomputers (in 2004 afgeschaft) een digitale voorsprong genomen, aldus het onderzoek.

82 procent van de Nederlanders gebruikt een computer op het werk en in huis en 72 procent maakt gebruik van internet. In de Verenigde Staten en Canada zijn die percentages een fractie lager. Nederlanders betalen relatief weinig voor een kabel- of adsl-verbinding: in Duitsland en Groot-Britannië is breedband internet tot twee keer zo duur. Lars Godell van onderzoeksbureau Forrester bevestigt dat: 'In Nederland is breedband inmiddels bijna goedkoper dan een inbelverbinding.'

Het Pew Charitable Trusts heeft Scandinavië niet onderzocht, maar volgens Godell hebben Nederlanders meer breedband dan Zweden en Denen. 'En ik verwacht dat Nederland ook in 2010 nog bovenaan staat. Zelfs al zijn de pc-privé-projecten afgeschaft, want iedereen die nu een computer heeft zal die ook weer vervangen. Maar met veel computers en internet ben je er nog niet. Het gaat er natuurlijk om dat je er nuttige dingen mee doet en nieuwe producten en diensten uitvindt.' Zuid-Korea ontbreekt in het onderzoek. Curieus, vindt Godell. 'We weten dat Zuid-Korea een nog hoger breedbandgebruik heeft dan Nederland. 'Aan de andere kant: de markten zijn niet goed vergelijkbaar met Amerika en Europa, omdat de Koreaanse overheid de breedbandvoorzieningen grotendeels controleert.'