Laag rendement Eon

Records zijn er om gebroken te worden. Het bod van 29 miljard euro in contanten van Eon op Endesa kan leiden tot een overbruggingskrediet van meer dan 30 miljard euro. Dat kan de records van Europa's vorige overnamekoorts overtreffen. France Télécom en Vodafone leenden allebei 30 miljard euro toen zij respectievelijk Orange en Mannesmann opkochten.

Eon moet misschien meer dan 29 miljard euro lenen om het bod te kunnen financieren, omdat het concern extra kredietlijnen nodig zal hebben voor werkkapitaalfaciliteiten en dergelijke.

Het Duitse nutsbedrijf heeft zich gemengd in een Spaanse overnamestrijd en een bod uitgebracht dat Spanje's grootste nutsbedrijf op 55 miljard euro waardeert. Niet alleen is de transactie in geval van succes de grootste overname in de sector ooit, maar het daaruit voortspruitende concern zou ook een van de grootste ter wereld zijn.

Maar de aandeelhouders van Eon zouden beter af zijn geweest met een of andere Duitse aanwinst. Het concern zal moeite hebben waarde te scheppen met zo'n hoog bod.

Historisch gezien zijn beleggers niet veel wijzer geworden van een overnamebelust Eon. Topman Wulf Bernotat heeft de aandeelhouders de afgelopen drie jaar veel plezier gedaan met het opruimen van de troep die vorige overnames hadden achtergelaten. De aandelenkoers van het concern is meer dan verdubbeld sinds hij het roer overnam. Maar Eon is lange tijd tegen een korting ten opzichte van andere nutsbedrijven verhandeld, omdat beleggers bang waren dat het concern geld aan het oppotten was voor een grote overname. Weinigen dachten daarbij aan een bod met een bedrijfswaarde van 55 miljard euro.

Eon geeft toe dat er weinig synergieën met Endesa zijn. Er is nauwelijks sprake van overlappende activiteiten, op een paar kleine belangen in Italië na. Maar laten we optimistisch blijven en veronderstellen dat die in drie jaar 500 miljoen euro opleveren via gunstige gascontracten en dergelijke. Analisten schatten dat Endesa in 2008 een operationele winst van 4,9 miljard euro zal binnenbrengen. Neem de reële waarde van deze winsten en Eon zal een rendement op zijn investering boeken van misschien 6 procent.

Dat lage rendement lijkt misschien voldoende voor Eon. Het concern heeft 3,4 miljard euro aan contanten op zijn balans staan. En Eon heeft gezegd via een claimemissie nog eens 6,4 miljard euro te kunnen binnenhalen. Het concern moet dus in staat zijn tegen een heel lage rente te lenen, gezien de beschikbare hoeveelheid geld op de kredietmarkten. Maar als het verwachte rendement op zijn investering zo laag is, zullen de aandeelhouders zich afvragen waarom het concern niet gewoon het percentage vreemd vermogen heeft opgevoerd om beleggers geld terug te kunnen geven.

Robert Cyran

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran