Kuipers net naast podium

Ard Schenk blijft voorlopig de laatste Nederlander met een gouden olympische medaille op de 1.500 meter. Hij won in 1972 de schaatsmijl in Sapporo. In Turijn belandden Simon Kuipers (vierde) en Erben Wennemars (vijfde) gisteren net naast het podium. Sven Kramer (vijftiende) en Jan Bos (twintigste) stelden teleur.

Wel was één Nederlander gisteren van invloed op de einduitslag. Kuipers vervulde onbedoeld de rol van trekpaard in zijn race tegen de latere winnaar, Enrico Fabris. De Italiaan had na zevenhonderd meter precies een seconde achterstand op zijn sterk gestarte tegenstander. Na 1.100 meter bedroeg het verschil nog bijna een halve seconde in Kuipers' voordeel. Aan de finish waren de rollen omgedraaid.

Kuipers kwam tot een tijd van 1.46,58 en stond even op de tweede plaats. Hij zag hoe Wennemars, ook na een bliksemstart, in de slotronde eveneens adem te kort kwam. De bronzen medaillewinnaar van de 1.000 meter en de ploegenachtervolging reed de derde tijd van dat moment: 1.46,71.

Wennemars, die vóór de dweilpauze Kramer had geholpen na het afbreken van een bout in diens schaats, besefte dat zijn tijd niet goed genoeg was voor een derde podiumplaats bij de Winterspelen. In de laatste ritten reden de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis naar respectievelijk het brons en het zilver.

Ireen Wüst rijdt vandaag op de olympische 1.500 meter in de laatste rit tegen de Japanse Maki Tabata. Marianne Timmer, winnares van de 1.000 meter, treedt in de vijfde rit aan tegen de Zuid-Koreaanse Ju-Youn Lee.