Kazachse geheim agenten verdacht

De geheime dienst van Kazachstan, de KNB, heeft toegegeven, dat vijf van de zes mensen die zijn gearresteerd op verdenking van de moord op oppositieleider Altynbek Sarsenbajoeli, KNB-agenten waren. De melding kan een bevestiging zijn van beschuldigingen van de oppositie, dat Sarsenbajoeli door de geheime dienst is vermoord.

Ondanks de erkenning dat KNB-agenten de moord hebben gepleegd, wilde de geheime dienst haar eigen betrokkenheid niet erkennen: in een communiqué werd gesteld dat de moord werd beraamd door de zesde arrestant, die niet voor de geheime dienst werkte. Hij zou de KNB-agenten, die deel uitmaakten van een speciale elite-eenheid, Arystan (Tijger), hebben overgehaald Sarsenbajoeli te vermoorden. Elk van hen zou daarvoor 25.000 dollar krijgen. De minister van Binnenlandse Zaken van Kazachstan omschreef het vermeende brein achter de moord als 'een of andere zakenman'. Een van de leiders van de oppositie wist te melden dat het gaat om een voormalig lid van het leger of de geheime dienst.

Sarsenbajoeli, oud-minister en oud-ambassadeur in Moskou, was een van de leiders van de oppositionele coalitie 'Voor een Rechtvaardig Kazachstan'. Hij werd begin vorige week vermoord langs een landweg gevonden. Ook zijn chauffeur en zijn lijfwacht waren vermoord. Precies drie maanden eerder was een andere oppositieleider thuis dood gevonden. Volgens de politie pleegde hij zelfmoord, maar algemeen wordt aangenomen dat ook hij is vermoord.

President Nazarbajev van Kazachstan heeft gisteren gezegd dat de daders van de moord op Sarsenbajoeli 'de zwaarste straffen' krijgen. De moord noemde hij 'een uitdaging aan onze regering'. (Reuters, AP, AFP)