Immuniteit opgeheven van ex-premier Bulgarije

Het Bulgaarse parlement heeft vandaag de vroegere premier Stefan Sofianski zijn parlementaire onschendbaarheid ontnomen. Daardoor kan hij worden berecht wegens malversaties die hij zou hebben gepleegd als burgemeester van de hoofdstad Sofia.

Volgens de Bulgaarse justitie heeft het mismanagement van Sofianski in een reeks transacties met onroerend goed de stad miljoenen dollars gekost. De Bulgaarse wet stelt parlementariërs (en rechters) vrij van strafvervolging, tenzij ze op heterdaad zijn betrapt. Een proces tegen Sofianski begon al in september vorig jaar; het werd toen afgebroken omdat hij tot lid van het parlement was gekozen.

Sofianski - premier van 1996 tot 1997 en zeer populair in de hoofdstad - heeft zijn onschuld steeds volgehouden. De ex-premier heeft zich niet tegen de opheffing van zijn onschendbaarheid verzet omdat hij zijn onschuld denkt te kunnen bewijzen. Hij leidt een eigen partij, de Volksunie. (Reuters)