Hobbykip mag worden gevaccineerd

Nederland en Frankrijk mogen een deel van het gevogelte in hun land preventief gaan vaccineren tegen de vogelgriep. Dat heeft de Europese Unie vanmorgen in Brussel besloten.

Nederland krijgt toestemming voor het vaccineren van hobbykippen en 'commercieel pluimvee' dat buiten loopt.

Door de toestemming mogen eieren en vlees van het pluimvee in de EU worden verhandeld. De vaccinatie zou in Nederland moeten plaatsvinden op basis van vrijwilligheid. Boeren kunnen er ook voor kiezen de dieren binnen te houden. Frankrijk mag eenden en ganzen inenten in de departementen les Landes, Loire-Atlantique and Vendée, waar de kans op besmetting groot is.

Sinds gisteren vergaderden de veterinaire deskundigen van de 25 EU-landen over het verzoek van Frankrijk en Nederland om te mogen vaccineren. Het voorstel werd overgenomen door de Europese Commissie en vanmiddag goedgekeurd door de vertegenwoordigers van de lidstaten.

Minister Veerman (Landbouw) zei eerder deze week al dat preventief inenten wat hem betreft onvermijdelijk was.

De experts kwamen gisteren voor het eerst bijeen. Een aantal landen, waaronder Duitsland dat veel Nederlands kippenvlees afneemt, had twijfel over vaccinatie. Als dieren zijn ingeënt, zijn ze niet goed te onderscheiden van zieke dieren. Ook kunnen ingeënte dieren nog steeds het virus verspreiden, menen tegenstanders van vaccinatie. Frankrijk en Nederland hebben daarom vandaag beloofd extra controlemaatregelen te zullen nemen. Zo kunnen 'verklikkippen' worden ingezet. Die zijn niet gevaccineerd en worden bij besmetting wel ziek, zodat kan worden vastgesteld of het virus rondwaart.

Europees Commissaris voor Gezondheid, Markos Kyprianou, zei dat recente gevallen van vogelgriep bij wilde vogels in de Europese Unie 'hebben bijgedragen aan de noodzaak al het mogelijke te doen om ons pluimvee te beschermen tegen deze uitbraak.'

'Gerichte preventieve vaccinatie kan een effectief instrument zijn wanneer het wordt gecombineerd met de andere preventieve maatregelen die we al hebben genomen.'

Vanochtend werden binnen de Europese Unie nieuwe gevallen van H5N1-besmetting gemeld vanuit ondere andere Oostenrijk en Roemenië.

In Oostenrijk gaat het, voor het eerst in de EU, om een besmette kip. Maar het betreft een dier uit een dierenasiel in Graz waar eerder een besmette zwaan werd opgevangen, en dus niet een kip op een pluimveebedrijf.

Nigeria: pagina 5

www.nrc.nl: dossier vogelgriep

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Hobbykip mag worden gevaccineerd(22 februari, pagina 1) werd de indruk gewekt dat Roemenië lid is van de EU. Dit land is nog geen lid.