Handpompmaker Airspray van de beurs na Brits bod

Pompsystemenfabrikant Airspray wordt mogelijk overgenomen door het Britse verpakkingsbedrijf Rexam. Airspray maakte vanochtend bekend dat Rexam de intentie heeft een openbaar bod uit te brengen.

Airspray produceert milieuvriendelijke pompjes, waarvan het pompmechanisme niet is gebaseerd op drijfgas maar op luchtdruk. Airspray levert de handpompjes (zeep en parfum) aan onder meer Unilever en L'Oreal. Rexam is bereid 26,75 euro per aandeel te betalen, ruim 20 procent meer dan de slotkoers van gisteren. De totale overnamesom komt daarmee uit op 146 miljoen euro. Volgens Airspray heeft 44 procent van de aandeelhouders aangegeven met een bod in te stemmen. Het officiële bod wordt in april verwacht.

Volgens grootaandeelhouder E. van den Brandhof (13 procent) is Airspray al 'anderhalf jaar' met Rexam in gesprek. De overnamesom was lange tijd een discussiepunt, vooral nadat Airspray begin 2005 met een winstwaarschuwing was gekomen. Van den Brandhof spreekt nu van 'een hele mooie prijs'. Als de overname niet was doorgegaan overwoog hij, samen met aandeelhouder en commissaris J. van Duyn (8 procent) het bedrijf van de beurs te halen.

Rexam fabriceert onder meer limonadeblikjes, glas en plastic en levert die aan de voedsel- en drankenindustrie en aan farmaceutische bedrijven. Het concern telt 20.000 werknemers en heeft een omzet van ruim 5 miljard euro.

Door een overname kan Airspray sneller groeien, zowel geografisch als in het assortiment, zo stelt de directie. Bestuursvoorzitter R. Brands ziet vooral mogelijkheden tot uitbreiding in Brazilië en China. Hij zal na de overname aanblijven.

Zowel de omzet als winst van Airspray groeide vorig jaar met 29 procent, zo maakt het bedrijf vanochtend eveneens bekend. Airspray verkocht vorig jaar 173 miljoen pompjes, goed voor een omzet van 46 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 5,6 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht het bedrijf een groei van de winst met ten minste 10 procent.

Als de overname lukt gaat Airspray op in de plastics-divisie van Rexam. De voorgenomen overname heeft volgens de directie geen gevolgen voor de werkgelegenheid. Er werken nu ongeveer 150 mensen bij de pompjesfabrikant die ook een vestiging in de Verenigde Staten heeft.

Het Alkmaarse bedrijf ging in 1998 naar de beurs om toekomstige groei te financieren en een groter naamsbekendheid te krijgen. 'Die hebben we inmiddels', zegt aandeelhouder Van den Brandhof, 'waardoor een beursnotering niet langer nodig is.'