Griekse zeelieden staken

Een zeeliedenstaking in Griekenland, die steeds met 48 uur wordt verlengd, is vandaag haar zevende dag ingegaan. Een oproep van de Unie van reders om de staking onwettig te verklaren, is gisteren door een rechtbank verworpen. Onderhandelingen met minister van Koopvaardij Manólis Kefaloyánnis liepen gisteravond op niets uit.

Enkele boten voeren vanmorgen uit vanuit Kreta, maar in de haven nabij Athene, Piraeus, zeggen de stakers deze niet te laten aanmeren. De 25.000 zeelieden eisen pensioengaranties - hun pensioenfonds is bijna failliet - en belastingfaciliteiten. Ook willen ze maatregelen tegen de werkloosheid en het aantrekken van goedkoop buitenlands personeel.

Bijna 5.000 vrachtauto's staan in diverse havens, ook in Italië, te wachten op vervoer. In veel gevallen is de lading bederfelijk en vooral op Kreta zijn de producenten van fruit, tomaten, komkommers en andere groenten bezorgd, omdat deze in hun kassen dreigen te verkommeren. Honderden boeren uit Ierápetra, het rijkste district van Griekenland, zijn met hun families naar de hoofdstad van Kreta Heráklio getogen en hebben hevige schade aangericht aan de haven en in het bureau van de opperprefect. 'Wij verliezen onze Europese markten' werd er geroepen. Geëist wordt dat er oorlogsschepen worden ingezet zoals al eens is gebeurd onder de voorafgaande socialistische regering.

Ook op het eiland Lesbos, waar vleesexport in het gedrang komt, ontstonden oproerige bewegingen. De leidster van de communistische partij, Aleka Papariga, suggereerde dat de rellen door de regering worden aangemoedigd. Op veel eilanden, vooral de kleinere, komen er tekorten op het gebied van voedsel, medicijnen en brandstof.