Excuses korpschef A'dam na kritiek op aanpak veelplegers

De Amsterdamse hoofdcommissaris van de politie, Bernard Welten, heeft gisteren aan burgemeester Job Cohen en hoofdofficier van justitie Leo de Wit zijn excuses aangeboden nadat hij afgelopen weekend kritiek uitte over de aanpak van veelplegers in Amsterdam. Welten was teruggeroepen van zijn vakantie om opheldering te geven over zijn kritiek.

Welten zei afgelopen weekend bij de presentatie van een rapport van de politie over veelplegers dat de aanpak van deze groep onvoldoende is. Veelplegers gaan volgens de politie vaak tijdens hun proefverlof de fout in. Welten zei daarover: 'Er wordt vaak naar de politie gekeken als het om veelplegers gaat. Maar als wij mensen twintig tot dertig keer per jaar oppakken, dan geeft dat aan dat de knelpunten zitten in het systeem na ons.'

Na afloop van het overleg gisteren bracht de driehoek - burgemeester, hoofdofficier en hoofdcommissaris - een verklaring naar buiten waarin Welten zei het te 'betreuren' dat het rapport over veelplegers niet eerst met Cohen en De Wit was besproken voor het naar buiten werd gebracht. Het rapport zal nu alsnog in de driehoek besproken worden. Verder wilden de drie partijen niet op kwestie reageren.

Die kritiek van Welten op justitie en de rechtbank viel slecht bij hoofdofficier Leo de Wit. Hij zei dat de politie 'feitelijke onjuistheden' naar buiten bracht. Volgens hem gaan veelplegers die in de Inrichting Stelselmatige Daders zitten helemaal niet met proefverlof. De kritiek was ook opmerkelijk omdat Cohen, De Wit en Welten eind januari gezamenlijk de Bijlmerbajes in Amsterdam bezochten en de nieuwe aanpak van veelplegers een succes noemden.

Een maand geleden ontstond er ook al onenigheid tussen Welten en De Wit, toen de laatste zei dat de politie zich komend jaar meer moet richten op opsporing en niet alleen op aangiftes, rampen en calamiteiten. De politie moest er volgens De Wit dit jaar 'een tandje' bij doen en tweeduizend zaken meer aanleveren bij justitie. Welten reageerde daar wat schamper op: 'Er wordt wel meer mooi weer geëist.'

Volgens betrokkenen bestaat tussen justitie en de politie onenigheid over de prioriteiten. Die is nog niet opgelost met het overleg van gisteren.