Energie

'Toen Håvard Bøkko in de tweede bocht van de 1.500 meter onderuit ging, dacht ik in een split second: wat is er aan de hand met ons hier in Torino? Maar zulke gedachten kun je niet toelaten. Na zijn val was de dweilpauze en vlak daarna moesten mijn drie andere jongens schaatsen. Het levert ook niets op om negatief te denken. Toch blijft het enorm jammer dat Shadow viel. Hij schaatst zo goed in de trainingen. Compact, sterk. Zijn opening was perfect: 24,18. Hij zat vlak achter zijn tegenstander, de Poolse sprinter Niedzwiedzki. Dan gaat hij prachtig de bocht in, accelereert en stapt net op zo'n rotblokje. Ik weet zeker dat hij anders een supertijd had gereden.

Deze jongen is zo ongelofelijk goed! He can do anything. Let op hem, half maart bij de WK allround in Calgary. Shadow heeft nog iets over.

Na Bøkko reden de anderen ook sterk. Even Wetten is hier ziek geweest, daarom viel zijn duizend meter tegen. Ik had Professor van tevoren gezegd dat hij vandaag geen rondje van 25 seconden hoefde te rijden, 26 zou genoeg zijn. Het ging alweer een stuk beter dan afgelopen zaterdag. Jammer dat nu Mikael Flygind Larsen een beetje ziek was. Die jongen zit het dit seizoen niet altijd mee. Ik herinner me nog een trainingskamp in juni, in Montpellier. Moest hij twee keer op een dag naar het ziekenhuis. Eerst werd hij door een hond gebeten, 's avonds sneed hij zich per ongeluk in zijn hand. Nu had hij alles op deze olympische 1.500 meter gezet en begint hij net ziek te worden. Toch was het schitterend om te zien hoe hij in de laatste buitenbocht om Joey Cheek heenliep, en alsnog zijn rit won. De rit na hem reed Petter Andersen ook heel goed.

Zevende, achtste, tiende: dit geeft ons good energy. Het bewijst voor mij dat we gewoon goed zijn. Ook onze mannen voor de tien kilometer zullen hier een opkikker van krijgen.

Ik heb vorige week even met de gedachte gespeeld om ze na de ploegachtervolging een paar dagen naar Inzell te sturen, om uit de hectiek weg te zijn en wat nieuwe energie op te doen. Ik ben blij dat ik het niet heb gedaan. Nu heb ik vanmiddag met Eskil Ervik nog wat individueel kunnen trainen. Ik heb er alle vertrouwen in dat deze Spelen voor ons nog iets moois gaan opleveren.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller