Egypte luistert niet naar Rice

Het zou prematuur zijn nu de internationale hulp voor de Palestijnse Autoriteit af te snijden, ook al staat de fundamentalistische organisatie Hamas aan het roer. Dat zei gisteren de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit, op een persconferentie in Kairo samen met zijn Amerikaanse collega Condoleezza Rice.

Rice startte gisteren in Egypte een rondreis langs langs bevriende Arabische staten om deze te overreden het Palestijnse bestuur geen financiële steun te bieden als het straks in handen van verkiezingsoverwinnaar Hamas is. De VS eisen dat Hamas eerst geweld afzweert en Israël erkent. De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft Hamas gisteren formeel gevraagd een nieuw bestuur te vormen.

Egypte heeft op zich niet veel op met Hamas, maar dat wil niet zeggen dat het meteen overstag wil gaan voor Amerikaanse druk. Gheit zei gisteren dat Hamas tijd moet krijgen. 'Ik ben er zeker van dat Hamas zich zal ontwikkelen'.

De kwestie-Hamas was niet het enige onderwerp waarover Gheit en Rice het publiekelijk oneens waren. Rice kaartte de gevangenschap van de oppositiepoliticus Ayman Nour aan, die in december tot vijf jaar gevangenisstraf is veroordeeld. Rice sprak van 'tegenslagen en teleurstellingen' in het democratisch proces in Egypte. Gheit verstrakte en zei dat 'de correcte procesgang' is gevolgd.

Rice ontmoette vandaag verscheidene Egyptische oppositiepolitici, maar voorzover bekend evenals bij een eerder bezoek aan Kairo geen leden van de Moslimbroederschap. Deze fundamentalistische organisatie is formeel verboden, maar is tegelijk veruit de grootste oppositiegroep in het parlement. De Broeders zijn daar eind vorig jaar als 'onafhankelijke kandidaten' in gekozen. Wel ontmoette ze een adviseur van de sjeik van de islamitische Al-Azhar universiteit, die wordt beschouwd als een van de belangrijkste autoriteiten van de sunnitische islam. Onderwerp van dit gesprek was de kwestie van de spotprenten van de profeet Mohammed, die tot opschudding in de islamitische wereld heeft geleid.

Rice reist vandaag door naar Saoedi-Arabië. (Reuters, AP, AFP)