'Droomdeal' Grolsch

Grolsch gaat zijn bier in de Verenigde Statem verkopen via de grootste bierbrouwer ter wereld. De Nederlandse bierbrouwer maakte gisteren een samenwerkingsovereenkomst bekend met het Amerikaanse Anheuscher Busch, brouwer van Bud, 'King of Beers'.

Bestuursvoorzitter Ab Pasman van Grolsch repte in een verklaring van 'een Amerikaanse droom die uitkomt'. De brouwer uit Enschede is al sinds de jaren zeventig in Amerika actief als nichespeler, maar verkocht er vorig jaar slechts 150.000 liter. Anheuscher Busch zal zorgen voor import, verkoop, marketing en distributie van het bier in de beugelfles.

Anheuscher Busch is met merken als Budweiser, Michelob en BudLight marktleider in de verzadigde Amerikaanse markt van pils, maar is bijna afwezig in de groeiende markt van speciaal- en importbieren. Analisten dringen er bij het concern al langer op aan om die markt te betreden. President August Busch IV zei gisteren 'dat onze consumenten houden van veranderingen. Wij omarmen die veranderingen'. Hij zei dat hij meer deals zoals die met Grolsch zal sluiten. Anheuscher Busch neemt geen belang in Grolsch.

Beleggers toonden zich vanmorgen verheugd over de overeenkomst. De koers van het aandeel Grolsch steeg met achttien procent op de Amsterdamse beurs.