DJ Muggs vs. GZA/The Genius

DJ Muggs en GZA/The Genius, Grandmasters (Angeles Records). Nederlandse toernee van 2-6 april.

J Muggs en rapper GZA/The Genius zijn hiphop-zwaargewichten. De eerste had ruim tien jaar geleden wereldwijd succes met rapgroep Cypress Hill uit Los Angeles en produceerde een van de grootste hiphop-hits ooit, de dansvloerkraker Jump Around van House of Pain. De tweede maakte bij de New-Yorkse Wu-Tang Clan indruk als een van de meest scherpzinnige rappers van zijn generatie.

Maar de hiphop-klok tikte voort, en ze zakten met matige albums langzaam weg in de marge. Met hun samenwerking op Grandmasters bewijzen ze dat ze nog niet rijp zijn voor het bejaardentehuis.

GZA is een verhalenverteller, die je met zijn lome stem en eigenzinnige articulatie zijn wereld binnentrekt. Hij lijkt rust te vinden in het werken met één producer. DJ Muggs blijft met zijn sfeervolle producties dicht bij het geluid van GZA's Wu-Tang Clan, met rafelige samples, onheilspellende hoge tonen, melancholische akkoorden en een diep weggestopte, geruststellend brommende baslijn. Een comeback op hoog niveau, van twee veteranen die lang niet zo comfortabel hebben geklonken.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele