Congres VS tegen grote rol Dubai in havens

Amerikaanse Congresleden vrezen voor de nationale veiligheid als een bedrijf uit Dubai het bestuur van een aantal grote havens overneemt. President Bush ziet geen bezwaar.

De haven van Miami in de staat Florida, waar de broer van president Bush gouverneur is, zou een van de zes Amerikaanse havens zijn waarvan het bedrijf DP World uit Dubai de overslag overneemt. Foto AP ** FILE ** An aerial view of the Port of Miami is shown in this May 26, 2005 file photo. Florida Gov. Jeb Bush said Tuesday, Feb. 21, 2006, that his brother, President Bush, would adequately protect national security as part of the federal government's approval of the sale of a ports operator to a state-owned company in the United Arab Emirates. Under a proposed deal, a British company that has been running some operations at six U.S. ports would be acquired by Dubai Ports World. The British company owns a 50 percent share in the Port of Miami Terminal Operating Co. (AP Photo/Alan Diaz, File)
De haven van Miami in de staat Florida, waar de broer van president Bush gouverneur is, zou een van de zes Amerikaanse havens zijn waarvan het bedrijf DP World uit Dubai de overslag overneemt. Foto AP ** FILE ** An aerial view of the Port of Miami is shown in this May 26, 2005 file photo. Florida Gov. Jeb Bush said Tuesday, Feb. 21, 2006, that his brother, President Bush, would adequately protect national security as part of the federal government's approval of the sale of a ports operator to a state-owned company in the United Arab Emirates. Under a proposed deal, a British company that has been running some operations at six U.S. ports would be acquired by Dubai Ports World. The British company owns a 50 percent share in the Port of Miami Terminal Operating Co. (AP Photo/Alan Diaz, File) Associated Press

De Verenigde Staten zullen niet vallen voor de verleiding van isolationisme en protectionisme. Die woorden van president George W. Bush, drie weken geleden tijdens zijn jaarlijkse State of the Union nog met gejuich begroet in het Congres, worden nu al de proef gesteld.

Prominente Congresleden van beide partijen - onder wie de Republikeinse leiders Bill Frist in de Senaat en Dennis Hastert in het Huis en de Democratische senator Hillary Clinton - hebben de regering opgeroepen opnieuw te bezien of een bedrijf uit Dubai, DP World, de containeroverslag van de grootste havens van de VS mag overnemen. De zaak is in een week uitgegroeid van een kleine kwestie tot een oververhit nationaal debat.

De Congresleden willen wetgeving indienen om het bedrijf uit Dubai tegen te houden. Ze vinden het een risico voor de nationale veiligheid als een bedrijf uit het Midden-Oosten vaste voet in de havens krijgt. Van alle containers in Amerikaanse havens wordt 90 procent niet goed gecontroleerd. Controle vindt over het algemeen plaats door middel van steekproeven. DP World, het havenbedrijf van Dubai dat in handen is van de staat, de Verenigde Arabische Emiraten, krijgt het merendeel van de overslag in de Amerikaanse havens waarschijnlijk in handen omdat het op het punt staat het Britse P&O Ports over te nemen.

Daarmee krijgt het bedrijf een bepalende rol in de havens van New York, New Jersey, Philadelphia, Miami, Baltimore en New Orleans. Het krijgt niet de leiding over de havens zelf - die zijn in de VS nog in overheidshanden.

Bush gooide gisteren olie op het vuur door te zeggen dat hij een veto zal uitspreken over wetgeving die beoogt het bedrijf uit Dubai buiten mededinging te plaatsen. Hij zei dat hij het probleem vorige week uitvoerig heeft bestudeerd en dat de veiligheid van de havens niet in het geding is. Hij zei niet in te zien waarom het prima is dat een Brits bedrijf het management voert en er een probleem ontstaat als een onderneming uit het Midden-Oosten dat doet.

De zaak werd vorige week op de agenda gezet door zeven Democratische Congresleden. Zij kregen de steun van Republikeinse gouverneurs in New York en Maryland, waar de laatste dagen een opgewonden stemming over de zaak is ontstaan. Pas gisteren spraken de Republikeinse leiders Frist en Hastert hun steun uit.

Het verzet tegen het bedrijf uit Dubai is onderdeel van de traumaverwerking van de aanslagen op 11 september 2001. Senatoren wijzen er in hun commentaren op dat twee van de kapers van 11 september uit de Emiraten kwamen, en dat de groep het geld voor de terreuraanslagen via de Emiraten naar de Verenigde Staten wist te transporteren.

Congresleden van beide partijen verwijten de regering dat het bedrijf niet goed is doorgelicht. De Republikein Peter King, voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid van het Huis van Afgevaardigden, zei dat er alleen een 'vluchtig' onderzoekje is geweest. 'Dit is niet grondig onderzocht.'

De regering houdt voet bij stuk. Behalve Bush steunt ook minister Rumsfeld van Defensie het Arabische bedrijf. De Verenigde Arabische Emiraten zijn een steunpilaar in de oorlog tegen terreur, aldus Rumsfeld.

Voor de Democraten biedt de zaak een fraaie kans om het imago van de president en de Republikeinen inzake terreurbestrijding op de proef te stellen. 'Het is bijna niet te geloven dat deze regering zozeer het contact met de zorgen van de bevolking over veiligheid is verloren, dat ze bereid is wetgeving te vetoën om deze zorgelijke deal te redden', zei de Democraat Charles Schumer gisteren.

Democratische strategen wijzen er al langer op dat het van elementair belang is dat de partij op het punt van terreurbestrijding een profiel krijgt dat meer aansluit bij de opvattingen van haar kiezers. Dezelfde strategen vinden een verscherpte anti-immigratiepolitiek en flirts met economisch isolationisme aantrekkelijke manieren voor Democraten om de Republikeinen 'rechts' in te halen - de kwestie rond de havens bevat enkele van deze elementen.

James Zogby, voorzitter van het Arabisch-Amerikaans Instituut, verwijt Congresleden van beide partijen in het dagblad The Washington Post dat ze 'angst en racisme' oproepen. 'Hun retoriek is schaamteloos, onverantwoordelijk en vol gevaren voor ons land, ons imago en onze kansen om zaken te doen in de wereld.'

    • Tom-Jan Meeus