BTW-heffing omzeilen is verboden

De Europese BTW-regels verbieden speciale constructies die erop gericht zijn reguliere BTW-afdrachten geheel of gedeeltelijk te ontwijken. Dat heeft het Europees Hof van Justitie gisteren bepaald.

Het betrof een zaak over Britse claims op terugbetaling van afgedragen BTW op geleverde goederen en diensten. Het arrest is van belang voor de strijd van nationale fiscale instanties in de Europese landen tegen de toenemende wildgroei aan constructies die BTW-plichtige bedrijven opzetten om hun BTW-lasten te verlichten. Belastingdiensten die zulke ontwijkingsconstructies op het spoor komen, kunnen naheffingen opleggen om het misbruik ongedaan te maken, aldus het Hof.

Het ministerie van Financiën in Den Haag kon vanmorgen nog niet reageren op het Luxemburgse arrest, dat mogelijk een eind maakt aan de jarenlange juridische impasse rond de bestrijding van BTW-ontwijking. 'We studeren nog op de merites van het arrest voor Nederland en de Nederlandse belastingdienst', aldus de woordvoerder van Financiën vanmorgen. Evenmin kon hij zeggen welke gevolgen het oordeel van de EU-rechters heeft voor de op stapel staande Nederlandse wetgeving tegen BTW-misbruik.

Concreet ging de zaak voor het Hof over drie Britse instellingen die de afwijzing van hun BTW-claims door de Britse fiscus aanvochten. De bank Halifax en de University of Hudderfield wilden bouwwerken uitvoeren. Omdat zij grotendeels zijn vrijgesteld van BTW, zouden ze maar een klein deel van deze belasting kunnen terugkrijgen. Daarom zetten ze een constructie op waarmee ze via een reeks transacties tussen diverse bedrijven en instellingen toch de volledige voorbelasting op de bouwwerken konden terugvorderen.

Het Hof bepaalde dat dit leveringen van goederen of diensten en een economische activiteit in de zin van de Zesde BTW-richtlijn betreft, indien zij worden verricht met de uitsluitende bedoeling belastingvoordeel te verkrijgen, zonder ander economisch doel.

In een ander geval ging het om de Britse beheerder van een groot aantal particuliere ziekenhuizen. Die sloot overeenkomsten met eigen ondernemingen voor de toekomstige levering van geneesmiddelen en prothesen. Om onder een veel gunstiger BTW-stelsel te vallen werden de betalingen gedaan voordat de goederen werden geleverd en vóór de stelselwijziging.