Would-beschrijver wint van would-be-schrijver

Een echt Nederland-België werd het niet, maar emoties waren er wel bij vlagen gisteren in Brussel. Daar vond in het Vlaamse parlement een hoorzitting plaats over de omstreden nieuwe spellingsregels. Paardebloem wordt straks toch paardenbloem en would-be-schrijver wordt would-beschrijver, zo heeft de Nederlandse Taalunie bepaald.

Nu zijn Vlamingen altijd gepassioneerd als het over hun taal gaat. Maar dit keer zijn het vooral Nederlanders die zich druk maken. Enkele Nederlandse media, waaronder de Volkskrant, de NOS en NRC Handelsblad, hebben laten weten de nieuwe regels niet te zullen volgen. Ze hebben zich verenigd in het 'platform de witte spelling'.

'Nederland staat op zijn kop. En Vlaanderen kijkt ernaar', zei Ruud Hendrickx, 'taaladviseur' van de Vlaamse omroep VRT. De nieuwe spelling biedt vooral voordelen, betoogde hij.

De nieuwe spelling is te ingewikkeld, zei eindredacteur Bas van Kleef van de Volkskrant. 'Menigeen begrijpt niet waarom we voortaan 're-integratie' met koppelteken moeten spellen, naast 'reünie' met een trema; waarom 'sociaal-democratie' zijn koppelteken verliest en aaneengeschreven wordt, terwijl 'fiscaal specialist' met een spatie moet worden geschreven, en waarom 'daarbij behorend' voortaan los moet en 'tevoorschijn' juist aan elkaar.'

De hoorzitting was georganiseerd door de Interparlementaire commissie van de Taalunie, een groepje Nederlandse en Vlaamse parlementariërs. Ze mogen de Taalunie alleen adviseren en kunnen dan ook niets meer veranderen aan de spellingsvernieuwing. Het publiek bestond uit neerlandici en andere taalliefhebbers die af toe wat de zaal in riepen wanneer iemand van de Taalunie betoogde dat er voldoende mogelijkheden tot inspraak waren. Een hoogleraar wilde 'eindelijk' opheldering over een besluit van tien jaar geleden over de tussen-n in bepaalde woorden.

Van de zes uitgenodigde sprekers waren er vijf positief over de spellingshervorming. 'Een hele prestatie van uw kant om zulke sprekers te vinden', zei Bas van Kleef, de enige tegenstander. Na afloop sprak hij van 'de Grote Taalunie Show'.

'Ik moet toegeven dat hij een punt heeft', zei voorzitter Bart Caron. Hij vond het deskundigenpanel bij nader inzien ook wat te eenzijdig. 'Maar het is fantastisch dat er zo over taal gediscussieerd wordt.'

    • Jeroen van der Kris