Wembley niet af voor bekerfinale

De verbouwing van het Wembley-stadion in Londen is niet op tijd klaar. De Engelse voetbalbond FA heeft een streep gezet door de locatie voor de finale van de FA Cup, het Engelse bekertoernooi, op 13 mei. De traditionele wedstrijd vindt net als de voorbije jaren plaats in het Millennium-stadion in Cardiff.

De beursgenoteerde Australische bouwfirma Multiplex had het nieuwe complex, met plaats voor 90.000 toeschouwers, op 31 maart moeten opleveren. Elke week vertraging kost het bedrijf een boete van anderhalf miljoen euro. De bouwgroep kon, zoals gevraagd, geen honderd procent garantie geven dat de Cup Final op 13 mei zou kunnen doorgaan in een puntgaaf afgewerkt stadion.

Door de vertraging zijn ook de interlands van het Engelse nationale voetbalelftal tegen Hongarije op 30 mei en Jamaica op 3 juni verplaatst. Deze oefenduels als voorbereiding op het WK voetbal in Duitsland worden nu gespeeld op Old Trafford, het stadion van Manchester United.

De aanvankelijke deadline voor de oplevering van het vernieuwde Wembley was augustus 2005. Later werd de deadline opgeschoven tot januari 2006 en eind maart 2006. Multiplex liet in januari al weten dat de kans bestond dat het stadion slechts voor 70 procent klaar zou zijn op 13 mei. De FA wil als eigenaar van Wembley dat risico niet lopen.

De kostprijs van het nieuwe stadion wordt nu geraamd op 1 miljard Britse pond, 1,46 miljard euro. Door het steeds hoger oplopen van de kostprijs moest Multiplex vorig jaar maar liefst zes winstwaarschuwingen de wereld insturen. Het aandeel van de groep verloor vorig jaar 42 procent in waarde.

Multiplex maakte al bekend dat het een zeer fors verlies zal boeken op het project. De prijs die de FA betaalt ligt immers vast: 757 miljoen pond of 1,1 miljard euro.