Weer inval politie bij atleten uit Oostenrijk

De autoriteiten in Turijn hebben gisteravond opnieuw een inval gedaan bij de Oostenrijkse olympische equipe in Turijn. Er werd gezocht naar bewijs voor doping, dit keer bij de langlaufers in Pragelato. Dat bevestigde vandaag Otto Jung, coach van langlaufer Martin Stockinger. De onderkomens van de atleten en hun coaches werden 's avonds gedurende twee tot drie uur onderzocht. De Oostenrijkse official Markus Gandler noemde de actie 'een schandaal'.

Twee Oostenrijkse biatleten die zondagavond zonder melding verdwenen uit het nationale olympische onderkomen, riskeren een schorsing voor de Spelen van Vancouver in 2010. De verdwijning van Wolfgang Perner en Wolfgang Rottmann wordt volgende week besproken. De twee keerden plotseling terug naar hun vaderland.

Perner vluchtte uit angst voor de Italiaanse politie, zei hij tegen een Oostenrijkse internetsite. 'Ik moest me van agenten twee keer helemaal ontkleden. Het waren mensonterende taferelen.' Na de doorzoeking wilde Perner slechts 'weg'. 'Zeker nadat een agent had gezegd dat er dingen waren gevonden die ik niet in bezit zou mogen hebben. Ik dacht: ik ben weg voordat ze me arresteren en ik mijn gezin niet meer terug zie.'

De omstreden skicoach Walter Mayer was de aanleiding voor de inval van de politie in het olympische kamp van de Oostenrijkers. Mayer is geschorst tot Vancouver 2010 wegens bloeddoping in Salt Lake City (2002), maar verscheen plotseling in Turijn. Het wereldantidopingbureau WADA gaf dat door aan de politie.

De inval was grootscheeps en een van de Oostenrijkers gooide een tas met inhoud het raam uit. De politie nam de tas in beslag. Een officier van justitie verklaarde tegenover de Oostenrijkse omroep -RF dat er meer dan honderd spuiten en dertig verpakkingen met medicamenten waren gevonden, evenals apparaten voor bloedtests en -transfusies. Onder de medicijnen zouden onder meer middelen tegen astmatische aandoeningen en antidepressiva zijn.

Volgens justitie in Italië was de inval in nauwe samenwerking met WADA en het IOC gepland, maar het IOC zegt dat het pas op zaterdagavond voor het eerst van de inval hoorde. Gisteren werd de 48-jarige Mayer in vrijheid gesteld. Zondag was de biatlontrainer opgepakt toen hij voor een politiecontrole wilde vluchten. Mayer is aangeklaagd, voor verkeersovertredingen, het ontvluchten van controle en het weigeren van een blaastest.