Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

De stembus. Tweede aflevering van het verkiezingsprogramma komt uit Middelburg. Midden in het centrum van de stad ligt een immense bouwput. Daar had een nieuwe schouwburg moeten komen. Het door het gemeentebestuur goedgekeurde plan werd later getorpedeerd. In de uitzending de vraag hoe het eigenlijk staat met de kwaliteit van het Middelburgse stadsbestuur. Gasten zijn politicoloog Gerrit Voerman die onderzocht waarom er zo weinig animo is om de gemeentepolitiek in te gaan en commissaris van de koningin Wim van Gelder. Ned.1, 19.25-20.00u.

Voormalig Haag Vandaag-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg vertelt in De wereld draait door over haar boek waarin zestien interviews met vooraanstaande vrouwen uit de Nederlandse politiek staan. Ned.1, 19.00-19.50u. Foto Dijkstra Wouke van Scherrenburg FOTO: Dijkstra Dijkstra bv.

Netwerk. Onder meer de eerste aflevering van een docu-feuilleton van twee Netwerk-verslaggevers over het politieke reilen en zeilen in de gemeente Alkemade. In het voormalige burgemeestershuis volgen zij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Vier jaar geleden verscheen vanuit het niets op het politieke toneel: de Vereniging Mooi Alkemade. De vereniging kreeg 8 van de 15 zetels in handen. Maar veel kiezers van toen voelen zich de verliezers van nu. Beloftes zijn niet nagekomen, vertrouwen is beschaamd en relaties zijn bekoeld. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Onder meer een reportage over de verkiezingscampagne van Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn voor de gemeenteraadsverkiezingen in Zoetermeer. Ned.3, 23.35-24.00u.

documentaire

37°: Erwischt - wenn Stehlen zum Zwang wird. Reportage over vrouwen en mannen die stelen onder dwangneurose. ZDF, 22.15-22.45u.

Deckname Artischock. Kort na de Tweede Wereldoorlog experimenteerde de CIA onder de codenaam Artisjok volop met drugs, hypnose en foltering om Sovjet-agenten en krijgsgevangenen zodanig te hersenspoelen dat ze volledige bekentenissen aflegden. In een aantal gevallen kende dit onderzoek een dodelijke afloop. België 2 (Canvas), 0.15-1.10u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast is presentatrice Tooske Breugem die iedereen verraste als de nieuwe presentatrice van de Duitse Idols : Deutschland sucht den Superstar. Zij vertelt erover. Verder de voormalig Den Haag Vandaag-verslaggeefster Wouke van Scherrenburg die een boek schreef over de wandelgangen en achterkamertjes op het Binnenhof. Ze interviewde zestien vooraanstaande vrouwen uit de Nederlandse politiek. Ned.1, 19.00-19.50u.

Het elfde uur. Minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk gaat in op de vrijheid van meningsuiting naar aanleiding van de wereldwijde cartoonrellen en schaatser Jacques de Koning becommentarieert de Olympische Spelen en vertelt hoe topsport en geloof voor hem samenhangen. Ned.1, 22.20-23.05u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Mohammed Sinouh, de voetbalmakelaar en zaakwaarnemer van Laurent Delorge over het omkoopschandaal in het Belgische voetbal. Delorge, voetballer van Anderlecht, is één van de verdachten in dit omvangrijke omkoopschandaal. Verder het Tweede-Kamerlid voor de PvdA Godelieve van Heteren die als enige van de PvdA-fractie tegen de Nederlandse missie in Afghanistan stemde. Talpa, 23.10-0.20u.

Studio Sportwinter. Presentator Mart Smeets ontvangt in het meer dan 100 jaar oude café Torino in Turijn presentatrice Floortje Dessing en schaatser en olympisch medaillewinnaar Erben Wennemars. Ned.2, 23.15-24.00u.

olympische spelen

Sportjournaal. Samenvattingen, rechtstreekse verslagen en interviews uit Turijn met o.a. skispringen (120 m), biatlon (4x7,5 km estafette mannen), ijshockey (Canada-Tsjechië, Zweden-Slowakije en VS-Rusland), bobsleeën (2-vrouws bob), schaatsen (1.500 meter mannen) en kunstrijden (korte kür vrouwen). Ned.2, 18.00-23.15u., onderbroken door samenvattting ABN Amro-toernooi.

informatief

Clubvan100.nl. Onder meer aandacht voor een studente die zich hard maakt voor de opvang van vierhonderd vossen en herten die door sluiting van het wildedierenasiel in Sittard hun opvang dreigen te verliezen. Verder Hans Mooren die al 25 jaar in de K-buurt in Amsterdam Zuid-Oost woont en tegen het negatieve imago van de wijk vecht. En een zwerver in Den Haag die nu toch hulp wil aannemen, naar aanleiding van een uitzending waarin hij alle aangeboden hulp weigerde. Ned.3, 19.50-20.25u.

Jamie Oliver's school dinners. Aflevering in een serie kookprogramma's waarin televisiekok Jamie Oliver het ongezonde eten op scholen aanpakt. Jamie keert terug naar een school in Greenwich waar zijn hulp nog steeds nodig is. Met een workshop hoopt hij de schoolkoks op andere gedachten te brengen, maar dit blijkt een zware taak. RTL5, 21.30-22.30u.

sport

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van het duel in de Champions League tussen PSV en Olympique Lyon. Youri Mulder analyseert de wedstrijd. Na deze partij samenvattingen van de andere duels waaronder Real Madrid tegen Arsenal. Ned.3, 20.25-23.30u.