Spotprenten nekken Saoedische krant

Een nieuwe Saoedische krant die speciaal op de jeugd is gericht, heeft de woede van de autoriteiten over zich heen gehaald met de publicatie van de spotprenten van de profeet Mohammed die in de islamitische wereld tot gewelddadig protest hebben geleid. Het ministerie van Informatie legde de krant, Al-Shams (De Zon) gisteren voor onbepaalde tijd een verschijningsverbod op, aldus journalisten van de krant in Riad.

Shams drukte de cartoons drie weken geleden af. Daarnaast plaatste het uitspraken van invloedrijke geestelijken die erop neerkwamen dat informatie die beledigend is voor moslims toch kan worden afgedrukt als dat de lezers helpt een bepaalde zaak beter te doorgronden. Ook publiceerde het een vraaggesprek met een populaire, ultraconservatieve geestelijke, Salman al-Awdah, een van de belangrijkste voorvechters in Saoedi-Arabië van een consumentenboycot van producten uit Denemarken en andere landen waar de spotprenten zijn afgedrukt.

'De krant is voor de jeugd en de redacteuren zijn jong, dus ze realiseerden zich niet hoe gevaarlijk dit is', zo zei een Saoedische woordvoerder van het Internationaal Comité voor de Steun van de Laatste Profeet, een in de Verenigde Staten gevestigde islamitische lobbygroep. In Saoedi-Arabië is bovendien een ultraconservatieve stroming van de islam dominant.

Shams, een tabloid, kwam in december voor het eerst uit en werd meteen een succes door zijn naar lokale maatstaven gewaagde stijl en zijn speciale aandacht voor sociale en economische onderwerpen. Ook besteedde de krant aandacht aan amusement, cultuur en sport.