Soedan boos op VN-gezant Pronk

Khartoum, 21 febr. De Soedanese regering heeft VN-afgezant Jan Pronk gisteren ontboden voor een protest tegen ”zijn gedrag en houding” wegens zijn oproep tot legering van een vredesmacht van de Verenigde Naties in de westelijke regio Darfur. Volgens Khartoum vormt die oproep een inbreuk op de soevereiniteit van Soedan. Pronk zei vorige maand in de VN-Veiligheidsraad dat de inzet van een VN-vredesmacht van zo`n 20.000 man nodig is om Arabische milities in Darfur te ontwapenen en de twee miljoen ontheemden terug naar huis te krijgen. Nu zijn er 7.000 Afrikaanse vredesmilitairen gelegerd. De Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, zei gisteren te hopen dat de Veiligheidsraad voor het eind van deze maand een besluit neemt over het zenden van een VN-vredesmacht naar Darfur.