Russisch duo wint ijsdansen op Spelen

Tatjana Navka en Roman Kostomarov hebben gisteravond op de klanken van Carmen goud veroverd bij het ijsdansen. Het paar uit Moskou, tweevoudig wereldkampioen ijsdansen, bezorgde Rusland daarmee het derde olympisch goud bij het kunstrijden. Achttien jaar geleden had de Oost-Duitse Katarina Witt ook al succes toen zij in Calgary met de operamuziek Carmen reed.

Navka en Kostomarov kwamen met hun vrije kür uit op een puntentotaal van 200,64. Dat was aanzienlijk minder dan wat de jury over had voor hun briljante optreden op het WK voor eigen publiek (227,81) maar genoeg om voor 8.000 toeschouwers de titel op te eisen. Hun Amerikaanse concurrenten Tanith Belbin en Benjamin Agosto kwamen ruim 4,5 punt te kort voor een sensatie.

Het Oekraïense duo Jelena Groesjina/Roeslan Gontsjarov haalde het brons uit handen van de Fransen Isabelle Delobel en Olivier Schoenfelder. Het verschil was voor het lekenoog niet waarneembaar: 195,85 tegen 194,20. De Italiaanse hoop op Barbara Fusar-Poli en Maurizio Margaglio, terug op het ijs na vier jaar afwezigheid, was al na het originele programma vervlogen door een val. De zesde plaats was het hoogst haalbare.

De winnaars bleken opnieuw de nieuwe puntentelling, die nog meer van de rijders vergt, het best te hebben verwerkt. 'Het ijsdansen is harder geworden', zei de 29-jarige Kostomarov. 'Er worden tegenwoordig zoveel elementen verlangd. De druk is enorm.'

De overwinning was verwacht voor het Russische koppel. Ze werden wereldkampioen in 2004 en 2005 en werden Europees kampioen in 2003, 2004 en 2005. Het paar schaatste voor het eerst met elkaar in 1998, maar stopte de samenwerking na een seizoen. De twee waren vervolgens succesvol met andere schaatspartners, maar Navka stopte enige tijd met de sport. Ze ging trouwen met Alexander Zhulin, die nu coach is van het koppel, en ze kreeg een dochter in 2000.

Navka's schaatspartner Kostomarov trouwde in juni 2004 met de meervoudig Oostenrijkse kampioen Julia Lautova. Sinds 2000 schaatsen Navka en Kostomarov weer met elkaar en niet onsuccesvol. Ze wonnen voor het eerst een toernooi in 2004, het Europees kampioenschap in Boedapest. Daarna stapelden de successen zich in rap tempo op, met de olympische titel gisteren als mooiste overwinning van het paar.