Rookban Uruguay op komst

Volgens de Uruguayaanse president Tabaré Vázquez 'is nicotine net zo verslavend of zelfs verslavender dan cocaïne of heroïne'. De centrum-linkse Vázquez, een gerenomeerd oncoloog, is gisteren een landelijke campgne begonnen tegen het roken.

Vázquez' campagneslogan 'Een miljoen maal dank' slaat op het aantal rokers dat hij oproept te stoppen. Op 1 maart treedt in het Zuid-Amerikaanse land een strenge anti-tabakswet in werking. Op het roken in openbare gebouwen, in de horeca en in winkels komt een boete te staan van 23.000 Uruguayaanse pesos (770 euro). In geval van recidive wordt de boete voor de verstokte roker verdubbeld. In restaurants mogen geen asbakken meer op tafel staan.

Uruguay is het eerste land in Latijns-Amerika dat zulke vergaande antirookwetgeving invoert. Zelfs in Noord-Amerika is geen enkele nationale regering zo streng als Uruguay: alleen in elf Amerikaanse staten en negen Canadese provincies is roken op openbare plekken al verboden, stelde Vázquez gisteren trots. De president roemde Noorwegen, Nieuw Zeeland en Ierland als landen waar de werkvloer en horeca geheel rookvrij zijn geworden.

Onder de 3,3 miljoen inwoners van Uruguay vallen dagelijks zeven doden door sigarettenrook, aldus Vázquez.