Rel om foto op Curaçao

De Curaçaose gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme, Ivar Asjes, heeft zijn ontslag ingediend naar aanleiding van een conflict over de kosten voor een rechtszaak tegen een krant die hem als Osama bin Laden afbeeldde.

De Papiamentstalige krant Ultimo Noticia verweet de gedeputeerde, in functie vergelijkbaar met een Nederlandse wethouder, vorig jaar een autoritaire bestuursstijl en publiceerde daarbij een gemanipuleerde foto van Asjes als de beruchte terrorist. Daarop stapte Asjes naar de rechter, die oordeelde dat de krant moest rectificeren.

De kosten van de advocaat, een kleine 10.000 euro, zouden betaald worden door het Curaçaose Toerisme Bureau (CTB). Volgens Asjes niet meer dan logisch, daar een groot deel van het CTB-budget is bestemd voor marketing in de Verenigde Staten: 'Als ik dan vergeleken wordt met staatsvijand nummer 1 van de VS, brengt dat ook schade aan het toerisme toe.'

Het Curaçaose bestuurscollege, vergelijkbaar met B en W van een Nederlandse gemeente, ging in eerste instantie akkoord. Maar Asjes' partij Partido Laboral Krusada Popular (PLKP), onder leiding van voormalig vice-premier Errol Cova, vroeg de gedeputeerde dit weekend zijn beslissing terug te draaien. Dat ging Asjes te ver, hij stapte liever op.

Het ontslag van Asjes lijkt indirect het gevolg van de Antilliaanse parlementsverkiezingen van eind januari. De PLKP incasseerde daarbij een zware nederlaag en verdween uit het landsbestuur. Ook Asjes, die al eerder in opspraak raakte na de aanschaf van een maatpak met een creditcard van het CTB, behaalde bij de parlementsverkiezingen minder stemmen dan verwacht.

Inmiddels zijn ook de dagen geteld van het bestuurscollege van PLKP met coalitiepartners Frente Obrero i Liberashon (FOL) en MAN. Gisteravond tekende partijleider Cooper van MAN een akkoord voor een nieuw bestuurscollege met Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en Partido Antia Restrukturá (PAR) van scheidend premier Etienne Ys, aangevuld met eenmansfracties LNPA en MPK. Op basis van de uitslag van de parlementsverkiezingen formeren PAR, MAN en PNP een nieuwe Antilliaanse regering.