Potter best verkocht in 2005

Het kinderboek Harry Potter en de halfbloed prins van J.K. Rowling is met bijna 600 duizend exemplaren het best verkochte boek van 2005. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top-100 van de Stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek, die vandaag is gepubliceerd. Het vorige deel in de Potter-reeks, Harry Potter en de orde van de feniks, was het best verkochte boek van 2003 (550 duizend exemplaren).

In de lijst van 2005 wordt Potter gevolgd door vier thrillers, drie van Dan Brown (samen een miljoen verkochte exemplaren) en Vang me als ik val van Nicci French. De toptien wordt meer dan ooit gedomineerd door 'megasellers' van meer dan 250 duizend exemplaren. In 2004 doorbrak alleen De Da Vinci Code die grens, nu de hele topvier.

De Top-100 werd dit jaar voor het eerst gebaseerd op verkopen via alle kanalen, ook supermarkten en boekenclubs. Eerder telde de CPNB alleen de verkopen door erkende boekhandels. Door de uitbreiding verscheen de lijst vijf weken later dan aangekondigd.

De lijst van de CPNB geldt als de enige betrouwbare maatstaf voor verkoopcijfers. Aan de getallen waarmee uitgevers adverteren wordt in de boekenwereld doorgaans minder waarde gehecht. Alleen voor de eerste vier boeken geeft de CPNB exacte cijfers, daarna worden ze per 25 duizend verkochte exemplaren gegroepeerd.

Nederlandse literatuur verkocht goed in 2005. Jan Siebelinks Knielen op een bed violen staat zesde op de lijst, maar ook Ronald Giphart (Troost, 24), Kluun (Komt een vrouw bij de dokter, 28) Anna Enquist (De thuiskomst, 31), Karel Glastra van Loon (Ongeneeslijk optimistisch, 40), Arthur Japin (Een schitterend gebrek, 44) haalden de top-50. De best verkopende Nederlandse non-fictie was Annejet van der Zijls Sonny Boy (meer dan 100 duizend exemplaren). Oud-journaalpresentator Charles Groenhuijsen verkocht tussen de 50 en 75 duizend stuks van zijn Amerikanen zijn niet gek.

De hele Top-100 staat op www.cpnb.nl