Personeel AH gaat producten aanprijzen

Medewerkers van supermarktketen Albert Heijn gaan vanaf volgend jaar artikelen actief aanprijzen bij klanten. Ze moeten bezoekers wijzen op een aanbieding of een nieuw product. Doel is omzetverhoging.

Een woordvoerder bevestigt dat twee maanden geleden met de ondernemingsraad van Albert Heijn een convenant is gesloten over dit 'Besturingsmodel Winkelorganisatie'. Begin volgend jaar wordt de nieuwe manier van verkopen ingevoerd. Alle 50.000 werknemers krijgen dit en volgend jaar speciale verkooptrainingen.

Nu vullen medewerkers zonder te communiceren met klanten de winkelvoorraad aan, snijden vlees achter een balie of bakken brood af. 'Dat is voor klanten te ver weg', zegt een woordvoerder. Vanaf volgend jaar doen zij dat op de winkelvloer. Daardoor kunnen ze klanten attenderen op een actie.

Ongeveer vier plekken, afhankelijk van de grootte van de supermarkt, worden ingericht voor presentaties. Medewerkers vragen er enkele uren per dag klanten producten te proeven of te proberen. Er komen keukentjes, waar koks voedsel bereiden en aanbieden. Dat moet bezoekers verleiden die artikelen te kopen.

Albert Heijn heeft twee jaar gestudeerd op het idee. Het model werkt al in een testsupermarkt in Heemskerk, die drie maanden geleden open ging. Eind volgend jaar 2007 'Besturingsmodel Winkelorganisatie' overal werken.

Het project heeft meer consequenties voor het personeel. Het hoofdkantoor neemt taken over van de 700 filialen, zodat winkelchefs voor klanten meer zichtbaar en aanspreekbaar worden. Ook vermindert AH het aantal vakkenvullers tijdens openingsuren. Veel klanten ergeren zich aan hen. Vakkenvullers moeten daarom vanaf volgend jaar eerder opstaan en werken langer door. AH neemt ook meer vakkenvullers in dienst.

Het nieuwe plan heeft geen effect op het aantal arbeidsplaatsen, zegt Albert Heijn. Voorzitter Joop van Essen van de ondernemingsraad is positief. 'De klant komt in het middelpunt te staan. Bovendien wordt er na het boekhouddebacle eindelijk weer eens geïnvesteerd in opleiding.'

    • Frits Baltesen