Parallel in evolutie elektrische vissen

Rotterdam, 21 febr. Elektrische vissen die voorkomen in Zuid-Amerika en Afrika hebben in de evolutie dezelfde oplossing gevonden om elektriciteit op te wekken. De elektrische vissen van beide continenten gingen 200 miljoen jaar geleden uit elkaar en ontwikkelden pas daarna hun elektrische organen. Dat schrijven Amerikaanse biologen deze week in het wetenschappelijke blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Aan de basis van de evolutie van elektrische organen ligt een verdubbeling van een gen dat codeert voor natriumkanaaltjes in de spieren. Bij niet-elektrische vissen zijn beide kanaaltjes actief in de spieren. Bij de Zuid-Amerikaanse en de Afrikaanse elektrische vissen is dat nog maar één kanaaltje, terwijl het andere kanaaltje nu zorgt voor een krachtige elektrische ontlading.