Ook Iran wil zaak cartoons kalmeren

Iran steunt oproepen van andere islamitische en niet-islamitische leiders om een eind te maken aan gewelddadig protest tegen de in het Westen, allereerst in Denemarken en Noorwegen, gepubliceerde spotprenten van de profeet Mohammed.

'We moeten proberen de situatie te kalmeren', zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, gisteren in Brussel na een ontmoeting met de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana. Daarbij onderstreepte Mottaki de noodzaak van 'een soort evenwicht': 'niet de waarden te beledigen, religieuze waarden in het bijzonder van één kant, en vrijheid van meningsuiting van de andere kant'. In Iran zijn demonstraties bij de Deense en Noorse ambassades gehouden waarbij een rol van de autoriteiten zichtbaar was.

Solana zei dat zijn rondreis van vorige week door Saoedi-Arabië, Egypte, Iran en andere islamitische landen om de angel uit het protest te halen, vruchten begon af te werpen. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, zal komend weekeinde in Qatar de kwestie nog eens aan de orde stellen. Daar zijn leiders uit Europa en de islamitische wereld bijeen voor een bijeenkomst van de Alliantie van Beschavingen, een nieuw VN-initiatief.

In het Indiase Lucknow heeft gisteren een islamitische rechtbank de twaalf Deense tekenaars van spotprenten over Mohammed in de Deense krant Jyllands-Posten ter dood veroordeeld. Dat gebeurde in een fatwa, een religieus decreet. 'De dood is het enige vonnis voor de heiligschennis van de spotprenten', aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Vorige week werd in Pakistan al een prijs op het hoofd van de tekenaars gezet. Een Pakistaanse moslimgeestelijke loofde omgerekend 8.400 dollar uit. Later overtroffen twee van zijn volgelingen dat: de ene loofde één miljoen dollar, de andere 16.800 dollar en een auto uit voor degene die een van de twaalf Denen zou vermoorden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van Noorwegen en Denemarken - die elkaar gisteren in Kopenhagen spraken - veroordeelden die initiatieven als 'aanzetten tot moord'. 'Dit is moord en moord wordt door de koran verboden', aldus de Deense minister. De Deense imam die de spotprenten sinds september vorig jaar onder de aandacht van zijn geloofsgenoten in het Midden-Oosten heeft gebracht, Ahmed Abu Laban, veroordeelde de dreigementen tegen de tekenaars. Hij zei zei dat hij nu tevreden is over de dialoog tussen moslims en niet-moslims in Denemarken.

Op een aantal plaatsen in de islamitische wereld is gisteren weer betoogd tegen de spotprenten. De grootste betogingen van gisteren werden gehouden in het Afghaanse Jalalabad. Daar gingen studenten de straat op met leuzen tegen Denemarken, de VS en Frankrijk. Incidenten deden zich niet voor.