Moderne rolveger werkt op batterijen

De ouderwetse rolveger krijgt een moderne variant met een veger op batterijen. De Electric Sweeper van Philips doet niet moeilijk over paperclips, maar laat veertjes liggen.

Electric Sweeper van Philips.

Ze lijken een revival in te luiden van de rolveger: een licht apparaatje waarmee je 'even tussendoor veegt'. Rolvegers werden destijds op de markt gebracht door merken als Leifheit en Brabantia. Verschil is dat de nieuwe generatie, zoals de Electric Sweeper van Philips, het niet moet hebben van ronddraaiende borstels. De Sweeper heeft oplaadbare batterijen die de borstels aandrijven. Hiermee wordt voortgeborduurd op het succes van de oplaadbare kruimeldief.

Het voordeel ten opzichte van een stofzuiger is dat de Electric Sweeper draadloos, licht en compact is. Daarbij hoeft de gebruiker bij het legen van het stofreservoir niet te bukken.

De test-Sweeper arriveert in een compacte doos. De assemblage van het apparaat wordt vertraagd doordat er geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing bij is ingesloten, alleen een Engelstalige. De eerste keer moet er zo'n zeventien uur worden opgeladen (het blauwe lampje houdt op met knipperen als het apparaat opgeladen is). Bij deze Sweeper knippert het lampje niet als de stekker in het stopcontact wordt gestoken. Er wordt gewaarschuwd het apparaat niet te 'overladen'. Toch maar zeventien uur opladen en dat blijkt goed te gaan.

Bij het rolvegen de volgende dag valt op dat de Sweeper zelfs paperclips van een houten vloer opveegt. Bij een deurmat rolt hij minder soepel door de hoge, stugge haren. Grote bladeren veegt hij op, tegen de verwachting in, maar een donsveertje en een papiersnipper lust hij niet. Op zwart vinyl blijven streperige patronen achter. De Sweeper maakt veel minder geluid dan een stofzuiger.

Volgens een consumentenonderzoek, door Philips zelf verricht, is 71 procent van de respondenten geïnteresseerd in aankoop en volgens 60 procent presteert hij boven verwachting.

Om een iets objectiever beeld te krijgen, werden vijf proefpersonen gevraagd de Electric Sweeper uit te testen (met linoleum, vloerbedekking en houten vloer). Hun conclusies onderschrijven die van Philips slechts zeer gedeeltelijk. 'Hij veegt lang niet alles op, ik zou hem niet kopen', aldus twee proefpersonen.

Een van de proefpersonen meent dat de Sweeper niet beter is dan de vroegere rolvegers. Een andere gebruiker vindt dat het apparaat bij vloerbedekking goed functioneert. 'Maar hij is te duur voor wat hij presteert. Als hij 40 euro kostte, zou ik hem wel kopen.' Andere commentaren: hij komt niet goed in de hoekjes, en de opgezogen haren zijn niet tussen de borstels vandaan te halen.

Gijs van Male, productmanager Home Environment Care bij Philips, reageert verbaasd op deze uitkomsten. 'Hij is weliswaar alleen bedoeld voor een beurt tussendoor, maar zou alles moeten opzuigen bij allerlei vloersoorten. Bij ons eigen onderzoek waren 64 proefpersonen betrokken.'

De Electric Sweeper van Philips is verkrijgbaar bij de Makro. Vanaf half februari ook bij Blokker (69,99 euro). René Bakker, productgroepmanager bij de Makro; 'Wij verkopen al een half jaar rolvegers van Kärcher en van Centrixx. Die zijn niet krachtiger dan de Electric Sweeper die we sinds eind november verkopen. We krijgen geen noemenswaardige klachten.'

Andere rolvegers: Power Max van Leifheit (www.leifheit.de) en Kärcher K50 (www.karcher.be). De duurdere Electrolux Ergorapido (circa 140 euro) heeft een kleine zuigmond, twee instelbare vermogens en een afklikbare kruimeldief (www.electrolux.nl).

De Kijkshop biedt ook zo'n combi aan (FAM, momenteel 40 euro) en via Tel Sell op televisie wordt de Swivel Sweeper aangeboden (www.telsell.com).

    • Lex Veldhoen