Minister ziet toe op Delfzijl

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) gaat persoonlijk toezien op de bestuurlijke problemen in Delfzijl.

Na de gemeenteraadsverkiezingen zal hij in een gesprek met de nieuw gekozen raadsleden zijn zorg hierover uiten.

De minister wil ook dat de Groningse Commissaris der Koningin Alders hem ieder kwartaal een rapportage stuurt over de ontwikkelingen in de havenplaats. Remkes schrijft deze week in een brief aan Alders dat hij zich ernstige zorgen maakt over de bestuurlijke gang van zaken in Delfzijl.

Vorige week trad burgemeester M. Appel-de Waart ({PvdA) af, na een vertrouwensbreuk met de wethouders. Die ontnamen haar de portefeuille personeelszaken omdat ze informatie zou hebben achtergehouden. Appel is de tweede burgemeester in drie jaar die aftreedt. Cees Waal (62) uit Leiden wordt de nieuwe waarnemend burgemeester in Delfzijl, maakte Alders gisteravond bekend. De PvdA'er Waal was burgemeester van Deventer en daarvoor wethouder van Leiden. Waal zei voor RTV Noord dat hij had geaarzeld om in te gaan op Alders' verzoek. 'Er is een afbreukrisico aanwezig. Dit wordt een moeilijke klus.'

Delfzijl kende de afgelopen jaren diverse bestuurlijke affaires. In 2003 stapten burgemeester Haaksman (VVD) en de wethouders op na een vernietigend rapport van de VROM-inspectie, waaruit bleek dat milieuregels slecht werden gehandhaafd. Na Haaksman had Delfzijl twee waarnemers, onder wie Annemarie Jorritsma.