Macquarie ziet af van beurs LSE

De Australische Macquarie Bank heeft zijn pogingen opgegeven om de Londense beurs over te nemen. De bank liet gisteren weten dat zij haar eerdere bod van 1,5 miljard pond (2,25 miljard euro) niet zal verhogen.

Daarmee is de overnamepoging, die in december werd ingezet, feitelijk ten einde. Het bod van Macquarie kwam neer op 5,8 pond per aandeel. De huidige koers van de London Stock Exchange (LSE) schommelt echter rond de 8 pond, waardoor LSE-aandeelhouders geen enkele animo hebben om op het Australische bod in te gaan.

De onafhankelijkheid van de LSE lijkt daarmee in elk geval voor de nabije toekomst gewaarborgd. Een andere gegadigde voor de Londense beurs, Deutsche Börse, beet vorig jaar al in het zand, toen de eigen Duitse aandeelhouders in opstand kwamen. Ook een andere rivaal, Euronext, die onder meer de beurzen van Amsterdam, Parijs, en Brussel beheert, heeft al laten blijken tegen de huidige koers van de LSE niet geïnteresseerd te zijn in een overnamebod.

Jim Craig, hoofd van de Macquarie Bank in Europa, verklaarde gisteren dat zijn bank het oneens is met de LSE-aandeelhouders over de waarde van de onderneming. 'De fundamentele kwestie is groei', aldus Craig. 'Wij waren van mening dat het een zaak is van lage groei met een cyclisch karakter. Zij [de LSE-aandeelhouders, red.] waren van mening dat er volop groeipotentieel is.'

Vorige week maakte de bedrijfsleiding van de LSE bekend dat ze van plan is voortaan meer aan de aandeelhouders uit te keren. Een aantal investeringsbanken publiceerde gisteren mede naar aanleiding daarvan nieuwe taxaties, die de waarde van de beursaandelen op iets langere termijn op ten minste 9 pond per stuk schatten.

Buiten Europa is er nog één geduchte kandidaat die de Londense beurs zou kunnen overnemen: de beurs van New York. De top daarvan heeft al laten doorschemeren komend voorjaar wellicht een bod te zullen uitbrengen.