Lamsstoofpot bij vrieskou

1 kilo lams/schapenvlees (van de schouder)

1 knolselderij van ca. 1 kilo

4 uien, l liter (vlees)bouillon

2 laurierbladen, 2 citroenen

2 eetlepels bloem

2 eetlepels fijngehakte verse koriander

2 theelepels bruine suikerolijfolie; zout en versgemalen peper

Deze voedzame stoofpot met lamsvlees en groenten kan zowel in de oven als in een pan op het vuur worden gemaakt. De hoeveelheden zijn met een goede reden aan de royale kant. Na een tweede keer opwarmen is het gerecht nog lekkerder. Koop bij de Marokkaanse of Turkse slager lamsvlees dat eigenlijk schapenvlees is. Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Snijd de knolselderij eerst in dikke plakken. Schil de plakken en snijd ze vervolgens in blokken. Snijd de gepelde uien in dunne ringen. Snijd de goed gewassen citroenen in plakken. Bestrooi de dobbelstenen vlees met zout en versgemalen peper en wentel ze dan door de bloem.

Verhit in een vuurvaste pan een flinke scheut olijfolie en bak de blokken knolselderij aan alle kanten snel aan. Schep ze zodra ze kleur krijgen met een schuimspaan uit de pan in een kom. Giet opnieuw een scheut olijfolie in de pan en bak de uiringen op een matig vuur zacht en glazig. Voeg na 10 minuten de plakken citroen toe. Schep ui en citroen om en bak alles nog eens 1 minuut. Schep ui en citroen uit de pan bij de gebakken selderij.

Giet voor de derde maal wat olijfolie in de pan en bak het vlees op een hoog vuur aan alle kanten aan. Bestrooi het vlees met bruine suiker. Leg de laurierbladen op het vlees. Giet de bouillon op het vlees en breng aan de kook. Laat het vlees in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius of op een laag vuur driekwart uur zachtjes stoven. Schep vervolgens de gebakken knolselderij, citroen en uien in de pan. Schep alle ingrediënten door elkaar.

Laat het gerecht nog eens een half uur zachtjes stoven. Controleer of het vlees zacht is. Roer vlak voor het opdienen de koriander of gladden peterselie door het gerecht. Er zijn nogal wat mensen die niet van de geur en de smaak van koriander houden. Dit gerecht kan ook worden gemaakt met in dobbelstenen gesneden doorregen rib- of sucadelappen. Eet er bijv. gekookte rijst of warm Marokkaans/Turks brood bij.

Morgen: witlofsoep.

    • Anne Scheepmaker