Kauwgom verkort het herstel na een darmoperatie

rotterdam, 21 febr. Patiënten die na een darmoperatie driemaal daags kauwgom kauwen kunnen 4,5 dag na de ingreep alweer naar huis, 1,5 dag eerder dan zonder kauwgum. Mét kauwgom komt de darmfunctie eerder weer op gang. Die blijft na een operatie vaak ruim twee etmalen uit. Californische artsen lieten 17 mensen bij wie vanwege ontstekingen of een tumor een deel van hun dikke darm moest worden verwijderd kort na de operatie driemaal daags kauwgom kauwen. Evenveel controlepersonen kregen geen kauwgom op hun ziekbed. Het idee was dat kauwen hormonen vrij maakt die het spijsverteringsstelsel er op attenderen dat er voedsel in aantocht is en tot activiteit aanzetten. Bij eerdere experimenten waren darmoperatiepatiënten gestimuleerd om direct na de operatie weer te gaan eten. Dat was goed voor de darmfunctie, maar de patiënten werden misselijk. Het kauwgomonderzoek is gisteren gepubliceerd in de Archives of Surgery.