Jip Golsteijnprijs gewonnen door Hester Carvalho

Rotterdam, 21 febr. Journaliste Hester Carvalho, werkzaam voor NRC Handelsblad, heeft de Jip Golsteijnprijs gewonnen. Gisteren kreeg ze in de Amsterdamse poptempel Paradiso een oorkonde en een bedrag van 2.500 euro uitgereikt door de vorige winnaar, Jean-Paul Heck. De onderscheiding is vernoemd naar Jip Golsteijn, cultuurjournalist voor De Telegraaf. Hij overleed op 22 februari 2002 op 56-jarige leeftijd. Hij was een van de populairste en productiefste cultuurjournalisten van Nederland. Volgens de jury maakt Carvalho prachtige interviews en indrukwekkende en ontwapenende reportages-van-binnenuit. Met haar uitgebreide recensie over een concert van Tom Waits bewees ze haar ”uitzonderlijke klasse en haar verwantschap met Jip Golsteijn.” Het juryrapport over haar stuk God is op zakenreis, (NRC Handelsblad, 19 november 2004): ”Zij imponeerde met een aanstekelijke mix van feitenkennis en verwondering, van sfeerbeschrijving en persoonlijke openheid van filosofie en taalvondsten.” Carvalho (1964) studeerde Japanse taal- en letterkunde en werkte als redacteur bij de VPRO. Sinds 1990 schrijft ze over popmuziek voor deze krant. Carvalho publiceerde onder meer het boek Popmuziek - wat iedereen over pop moet weten. In 2003 won ze de Pop Pers Prijs.