In pyjama ansichtkaarten kijken

Op de virtuele veiling Ebay is de meest diverse waar te koop, van handtekeningen tot babykleding. 'De eerste veiling bracht zoveel op dat we een fles champagne hebben opengetrokken.'

Internet is zo efficiënt, dat een tikfout geld kost. Begin deze maand bracht een Clearaudio kabel op de veilingsite Ebay 91 euro op. Hij was als Clear Audio aangeboden en de zoekmachine bracht door die ene spatie minder kopers aan. 'Slordig, ik denk dat het me inderdaad een paar tientjes heeft gekost', zegt Ronald Spaargaren, die als bijbaan in dure audioapparatuur handelt en Ebay gebruikt om van zijn tweedehands artikelen en demonstratiemodellen af te komen. De nieuwprijs van een Clearaudio kabel - voor het aansluiten van een draaitafel - is circa 800 euro.

Al 1.505 Nederlanders verdienen minimaal een kwart van hun inkomen op de internationale handelssite. Het zijn voor een deel hobbyisten en gewone winkeliers die hun handel van de fysieke wereld naar het world wide web hebben uitgebreid. Maar ook moeders die hun gewone kantoorbaan niet meer konden combineren met de zorg voor kleine kinderen en daarom op Ebay zijn gaan handelen. Of nieuwe ondernemers die zonder internet misschien wel nooit op het idee zouden zijn gekomen om een winkel te openen.

Jeroen van der Woude had een marktonderzoeksbureau in Wageningen en ontdekte de kracht van een webveiling toen hij een gesigneerde cd van het Amerikaanse R&B-damesbandje TLC verkocht. Voor 250 dollar. Daarna zette hij zijn geroeste tuinmeubels te koop en kreeg belangstellenden uit België die er 250 euro voor wilden betalen, meer dan het dubbele van de aanschafprijs.

Hij was handig met computers en besloot daarin te gaan handelen: opgeknapte tweedehands laptops en desktops. Zijn omzet in 2005 was 1,2 miljoen euro, waarvan 0,7 miljoen via zijn webwinkel Stuntstore op Ebay en de rest via een eigen 'bakstenen' winkel in Wageningen. 'Mijn vriendin wilde die zooi niet meer in huis. Maar sommige klanten, bijvoorbeeld scholen, vinden het ook prettig om langs te komen.' In de zomer verkoopt hij naast de computers ook mountainbikes, om de omzet op peil te houden.

De kracht van Ebay is de veiling waar liefhebbers tegen elkaar op gaan bieden. 'Het grote voordeel van een veiling ten opzichte van een advertentiesite als Marktplaats, is dat je bijna alles wat je op Ebay zet ook echt verkoopt. Bij mij is dat bijna 80 procent.'

Hij heeft een paar belangrijke tips voor aspirant-verkopers. Ten eerste: begin alle veilingen met een vraagprijs van 1 euro, dat trekt de meeste bieders. Ten tweede: zorg dat de veiling op een goed moment afloopt. Dus niet op maandagochtend vroeg, maar juist op zondagavond tussen acht en tien uur omdat er dan veel mensen achter hun computer zitten te bieden. Een veiling duurt precies één, drie, vijf, zeven of tien dagen, naar keuze van de verkoper. Ten derde: geef de bieders houvast, bijvoorbeeld door het vermelden van de nieuwprijs en een prijs die je elders op het web hebt gezien voor een vergelijkbaar artikel.

Zelfs met courante handel als computers eindigt bij Van der Woude nog altijd 20 procent van de geveilde producten op de kostprijs (inkoop plus kosten) of daaronder. 'In Nederland gebeurt dat nog vaker dan in België, Duitsland of Engeland. Daar is Ebay veel groter waardoor het vrijwel nooit voorkomt dat er aan het einde nog maar één bieder actief is.'

Van der Woude verkoopt ook al in België en hoopt binnenkort aan de slag te gaan in Engeland. Dat is ook de tip van Spaargaren van audiowinkel Sense of Music. Hij zet zijn dure versterkers van duizenden euro's per stuk meestal op de Duitse Ebay-site. 'Dat kan niet voor lokale producten als een auto of kast, maar in Duitsland is het aantal kopers veel groter. Daar kijken bovendien Italië en Spanje mee.'

Omdat zijn artikelen zo kostbaar zijn, werkt Spaargaren bij veilingen niet met een vraagprijs van 1 euro, maar met een minimumprijs. Het aantal kopers voor dergelijke apparatuur is zo klein, dat de opbrengst kan tegenvallen als een kandidaat-koper net een week op vakantie is en daardoor de veiling mist. 'Ik zet wel regelmatig een aantal artikelen voor 1 euro te koop, omdat kijkers vanaf dat artikel vaak doorklikken om te zien wat je verder nog aanbiedt.'

Spaargaren verkoopt overigens liever via zijn eigen winkel dan via Ebay. 'Je kan natuurlijk over de hele wereld verkopen, maar ik vind Ebay duur. Zeker met de kosten van hun eigen betaalsysteem Paypal erbij moet je een paar procent extra marge maken om de kosten te dekken.' Een ander nadeel vind hij de strenge regels. Toen hij te maken kreeg met een klacht van een koper - die beweerde dat Spaargaren zelf had meegeboden op zijn eigen object, wat verboden is - bleek het voor hem heel moeilijk om zich daar tegen te verdedigen. 'De regels zijn voor verkopers zo streng en ingewikkeld aan het worden dat Ebay volgens mij over een paar jaar niet meer in deze vorm kan bestaan', zegt Spaargaren.

Hilde Vieveen heeft al meer dan 20.000 oude ansichtkaarten van royalty en filmsterren via Ebay verkocht. Ze heeft, onder de naam Clazina, een winkel met zo'n duizend kaarten, en biedt er iedere dag een paar te koop aan via een veiling, meestal in de Verenigde Staten. 'Mijn man handelde al in ansichtkaarten. Toen mijn werkgever verhuisde, ben ik op Ebay begonnen. De eerste kaart bracht meteen zoveel op dat we een fles champagne hebben opengetrokken.'

Haar tips: zorg dat je een goede administratie hebt als je echt wilt gaan handelen en zorg voortdurend voor nieuw aanbod. 'Ik heb verzamelaars die 's ochtends in hun pyjama eerst even kijken wat ik nu weer aanbied.'

Ze verkoopt behalve bij Ebay ook op de gratis Nederlandse site qoop.nl, maar alleen haar Nederlandse kaarten. Voor de oude kaarten met royalty zitten de verzamelaars toch vooral buiten Europa. De meeste kaarten hebben een minimumprijs van 8 dollar, het bedrag dat ze hier op een verzamelaarsbeurs ook op zouden brengen.

'Ik vind veilen het leukst, dan kan er iets met de prijs gebeuren. Het is nog steeds spannend. Ik heb iedere week wel een kaart waar twee gekken tegen elkaar op gaan bieden. Gisteren is er nog een weggegaan voor 140 dollar.' Was die kaart ook 140 dollar waard? 'Voor mij niet, maar voor die koper wel.'

    • Remmelt Otten