Het beeld

Als je de kijkcijfers van afgelopen week bestudeert, dan kun je zenders in nood moeilijk kwalijk nemen dat ze de Olympische Winterspelen in Turijn tot op de draad exploiteren. Het ligt niet alleen aan oranjesuccessen, want ook in andere landen scoren de Spelen enorm.

Talpa, Barend & Van Dorp, 20 februari, 23.13u. Talpa

Normaal halen de drie publieke zenders in Nederland gezamenlijk nog maar zelden een marktaandeel van dertig procent, terwijl ze opdracht hebben van de staatssecretaris om rond de 36 te mikken. Afgelopen week was het resultaat 45,9 procent, waarvan alleen al 29,8 procent voor het uitsluitend aan Turijn gewijde Nederland 2. In de top-20 van best bekeken programma's stonden er achttien van de publieke omroep, waarvan de eerste twaalf louter schaatsreportages. De zondag door Marianne Timmer gewonnen 1.000 meter trok ruim 5,3 miljoen kijkers.

Het ook steevast door één tot twee miljoen mensen bekeken late avondprogramma Studio Sportwinter (NOS) toont Hollandse sportjournalistiek op z'n smalst. In kleffe bewoordingen serveert gastheer Mart Smeets clichés uit, informeert nog eens wat er door deze en gene heen ging, legt een hand om het middel van Marianne Timmer en ronkt van ijdele zelfgenoegzaamheid. Dieptepunt was zondagavond de interactie van Smeets met Monique Velzeboer, voormalig shorttracker van internationaal formaat en nu een verdienstelijk fotograaf. De enige denkbare reden voor Smeets' neerbuigende toon is dat Velzeboer een dwarslaesie heeft en in een rolstoel zit. 'Ach, we nemen je wel overal mee naar toe!' beloofde Smeets, alsof zijn gast zichzelf niet zou kunnen verplaatsen. Nog erger kon het: 'Je wilt toch dat we gewoon tegen je doen, dat wil je toch zelf?' Zonder een spier te vertrekken antwoordde Velzeboer dat ze nooit mensen tegenkomt die niet gewoon tegen haar doen. Waarom zouden ze ook niet, als ze geen Mart Smeets heten.

Gisteren begonnen Barend & Van Dorp bij Talpa aan hun laatste reeks late night talkshows. Vorige week grapte Henk van Dorp in De wereld draait door (VARA) dat ze tijdens het WK voetbal in Duitsland weer een serie Villa BVD gaan maken en dat ze nu alvast elke avond in Turijn oefenen met een programma dat sporters, muzikanten en mensen die niets van sport weten ontvangt. Matthijs van Nieuwkerk begreep de grap niet, maar het is waar dat Studio Sportwinter een matige imitatie is van de succesformule van Villa BVD.

Des te pijnlijker was het dat gisteren Barend & Van Dorp toch niet de verleiding konden weerstaan zelf een graantje mee te pikken van de olympische gekte. Er was een beeldverbinding met een zekere Jaïr (zonder achternaam) die drie vrouwelijke oranjesupporters in Zeeuwse klederdracht een microfoon voor de mond hield. Even dacht ik dat hij helemaal niet in Turijn stond, maar in een hoekje van de Hilversumse studio Mart Smeets nadeed: leuke poging, met dat maatpak en die proletendas.

Maar de verbinding was echt, getuige de verschijning van schaatsster Barbara de Loor. 'Jullie hollen ook achteruit, eigenlijk', zei een van de gasten, bestsellerauteur Heleen van Royen, toen het volgende item Raad het lid bleek te heten en kijkers uitnodigde om het echte VVD-gemeenteraadslid aan te wijzen onder drie mensen op barkrukken met een bordje A, B of C. Het is zeker geen concurrentie voor Smeets.

    • Hans Beerekamp