'Hans Wiegel heeft als commissaris gefaald'

Hans Wiegel deugde niet als commissaris, schrijft beleggersvoorman Peter Paul de Vries in een gisteren verschenen artikel in Effect. Vijf vragen aan de auteur.

Peter Paul de Vries Foto AP Peter Paul de Vries, director of VEB, the Dutch Shareholders Association, is seen during a press conference in Amsterdam, Monday Nov. 28, 2005, where Dutch retailer Ahold NV said Monday it has agreed to pay US$1.1 billion (945 million) to settle a class action lawsuit brought by shareholders in the United States after the company's 2003 accounting scandal. Ahold said the settlement would avoid costly court cases and the company had "attempted to make fair restitution without endangering the continuity of the company or its business strategy for the coming years." (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Na zijn politieke carrière was Hans Wiegel een veelgevraagd commissaris bij bedrijven. Van de vier commissariaten die hij bij beursgenoteerde bedrijven bekleedde was er maar één succesvol: die bij ingenieursbureau Grontmij. Bij de andere drie heeft hij 'aantoonbaar gefaald'. Dat schrijft directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitter (VEB) in haar huisorgaan Effect.

Bij internetbedrijf Newconomy had de voormalig VVD-leider een dubbele pet op (hij was óók commissaris bij een overgenomen bedrijf). Bij computerhandelaar Copaco had Wiegel vooral oog voor de twee grootaandeelhouders met wie hij 'naar verluidt' nauw bevriend was. En bij Wessanen was hij medeverantwoordelijk voor de jarenlange waardevernietiging, onder meer als gevolg van de mislukte fusie met Bols in 1993.

Waarom publiceert u nu een kritisch rapport over VVD-coryfee Hans Wiegel, twee weken voor de gemeenteraadsverkiezingen?

'Er worden mij nu allerlei linkse sympathieën verweten, maar daar heeft het niets mee te maken. Wij volgen de heer Wiegel al langer als commissaris en vonden het nodig om zijn functioneren op dat vlak te evalueren. We hebben eerder Wim Kok geëvalueerd als commissaris bij Shell en ING en bij hem waren we net zo streng.'

Was er een actuele aanleiding?

'Wiegel overweegt om terug te keren in de politiek. Als hij besluit dat niet te doen, zou hij wel weer eens voor commissariaten in aanmerking kunnen komen. In 2007 [na de Tweede-Kamerverkiezingen, red.] is er een nieuwe ronde.'

Moeten politici überhaupt commissaris worden in het bedrijfsleven?

'De tijd is passé dat commissarissen alleen om hun netwerk worden gevraagd, als deurenopener. Bekende Nederlanders - wat Wiegel is - hebben als commissaris een extra verantwoordelijkheid. Zij moeten weten dat hun rol als toezichthouder met een vergrootglas wordt gevolgd.'

Wie zijn de volgende prominenten die u onder de loep neemt?

'Er zijn niet zo veel politici die commissaris zijn, en zeker niet van het kaliber Wiegel. Maar we kijken ook naar mensen uit de Sociaal-Economische Raad. We zullen Jacques Schraven [ex-voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW, nu president-commissaris bij Corus, red.] bijvoorbeeld even kritisch volgen als Wiegel.

Wat stemt u zelf?

'Als hij als commissaris wordt voorgedragen stem ik niet op Hans Wiegel. Bij de stembus moeten we nog maar zien. De meeste keren heb ik VVD gestemd. Ik ben liberaal maar niet conservatief.'

    • Philip de Witt Wijnen