Hangjongeren op politiefoto

De politie Zuid-Holland zuid slaat foto, naam en adresgegevens van hinderlijke hanggroepjongeren op in een database. Die foto's zijn via het intranet door alle agenten van het korps te zien. De database is eind maart klaar en bevat dan de leden van zo'n 100 jeugdgroepen.

De wijkagenten maken een foto 'als jongeren tot een groep behoren, die voor overlast zorgt', zegt Dineke Mekel, regionaal adviseur jeugd van de politie Zuid-Holland zuid. De jongens hebben niet altijd strafbare feiten gepleegd.

Wijkagenten vragen niet altijd toestemming om een jongere op straat te fotograferen. Toch blijft de schending van de privacy toelaatbaar, zegt Mekel. 'Wijkagenten mogen jongeren niet systematisch volgen om ze op de foto te krijgen.' Het korps heeft zich laten adviseren door externe advocaten. Zowel de korpsbeheerder als de hoofdofficier staat achter de aanpak. Een woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens kan geen oordeel geven over de toelaatbaarheid. 'Ze moeten de noodzaak in elk geval goed kunnen motiveren.'

Met de inventarisatie kan de politie jeugdgroepen gerichter aanpakken en zo de openbare orde handhaven. Daarnaast is het gunstig als wijkagenten de jongeren van gezicht en bij naam kennen.

Naast de persoonlijke gegevens bevat de database gegevens over de groep: wat doen ze, waar hangen ze. De groepen worden in drie risicocategorieën ingedeeld: hinderlijk (lichte categorie), overlastgevend (zwaardere categorie) en crimineel (zwaarste categorie).

De politie Zuid-Holland zuid is het eerste korps met een database op intranet. In Amsterdam worden hanggroepjongeren sinds kort ook gefotografeerd maar die foto's zijn niet via een interne site te bekijken. Amsterdam en vijf andere politiekorpsen hebben interesse in aanpak.

Hanggroepen: pagina 2

    • Sheila Kamerman