Fun

'Vanmorgen zijn we vroeg opgestaan, we waren als eersten op de ijsbaan om te trainen. Ik geloof daarin. Iets anders doen dan de concurrentie, harder werken dan zij, extreme dingen doen. Dan moet ik meteen weer aan begin oktober denken, aan ons trainingskamp in Inzell. We stonden elke dag vóór half acht op de atletiekbaan of in het krachthonk. Zagen we in de verte het hotel van de Nederlanders, waar was alles nog donker was. 'Die liggen nog te slapen', riepen we dan. Zoiets geeft een groep een goed gevoel, dat weet ik zeker.

Sommige mensen zullen nu wel gaan roepen dat ik het helemaal verkeerd heb gedaan, omdat de resultaten hier tot nu toe niet meevallen. Maar wie zegt mij dat het anders beter was gegaan? Je probeert alles zo goed mogelijk te doen. In topsport ben je altijd bezig on the edge. Soms gaat het precies goed, soms ga je net te ver. Maar ik heb het gevoel dat mijn mannen klaar zijn voor de tien kilometer. Dat zie ik gewoon.

Tijdens de training hebben we erg gelachen om Håvard Bøkko. Hij ging de start nadoen van een aantal schaatsers, moesten de andere jongens raden wie hij was. De gehoekte bewegingen van Beorn Nijenhuis, het slappe handje van Dmitri Dorofejev, Ivan Skobrev die zichzelf altijd in zijn gezicht slaat, Jeremy Wotherspoon die aan zijn broek plukt. Typisch Shadow, zoals ik Håvard altijd noem. Achttien jaar, zijn eerste Olympische Spelen, maar niets ontgaat hem. Ik vergelijk hem met Eric Heiden. Bij de Europese kampioenschappen schaatste hij op een dag een schitterende vijf kilometer, reed in de laatste buitenbocht van de 1.500 om Skobrev heen en finishte de tien met een negative split. Terwijl hij in de aanloop naar dat weekend nog te maken had met gezondheidsproblemen in zijn familie. He's a special kid. Staat hij de Russen te observeren, zeg ik: 'Zij zijn groot en lelijk, jij bent klein en jong. Maar jij gaat van ze winnen!' Zie je hem kijken, met van die grote ogen...

Het grote voordeel van de jongeren in mijn groep is dat ze onbevangen aan de start komen. Have fun! is het enige dat ik voor de race hoef te zeggen. Of het vandaag gebeurt of morgen, Noorwegen zal nog veel plezier aan deze jongens beleven.'

De Amerikaan Peter Mueller is bondscoach van de Noorse schaatsploeg.

    • Peter Mueller