Een mutatie geeft de kip weer tanden

Rotterdam, 21 febr. Een mutatie in een gen dat van belang is voor de embryonale ontwikkeling geeft kippen tanden. Vogels verloren hun tanden 70 tot 80 miljoen jaar geleden in de evolutie, maar het vermogen om tanden te vormen is blijkbaar nog steeds sluimerend aanwezig. Dat schrijven Britse en Amerikaanse ontwikkelingsbiologen vandaag in het vakblad Current Biology. De tanden van de gemuteerde kip lijken niet zozeer op zoogdiertanden, maar meer op die van een alligator. Niet toevallig is dat het moderne dier dat evolutionair het dichtst bij de vogels staat. Embryologen hadden wel eerder tanden bij kippen laten zien, maar daarvoor was het altijd nodig een stukje weefsel van een muis of een hagedis in het kippenembryo te planten. Dat leverde de signaalstoffen voor de vorming van tanden. Nu blijkt een enkele mutatie in de kip zelf te volstaan.