DNA voorspelt achternamen

Rotterdam, 21 febr. Ongeveer een kwart van de mannen met eenzelfde achternaam heeft een gemeenschappelijke voorouder die na 1300 leefde. Dit blijkt uit een vergelijking van DNA-markers op het Y-chromosoom van in totaal 300 Britse mannen (150 aselect samengestelde paren met dezelfde achternaam). Net als (meestal) een achternaam erft het Y-chromosoom over via de mannelijke lijn.

Bij veel voorkomende namen (Smith komt in Groot-Brittannië 560.000 keer voor) is de kans op een gemeenschappelijke voorouder veel kleiner. Bij zeldzame namen is die kans juist veel groter. Dit onderzoek, vandaag gepubliceerd in Current Biology, heeft praktische consequenties. De onderzoekers rekenen voor dat ze met hun materiaal van een willekeurig Y-chromosoom gemiddeld in 19% van de gevallen de juiste achternaam kunnen voorspellen, maar voor de 80 minst vaak voorkomende namen loopt dat percentage al op naar 34%. Als de database flink wordt uitgebreid kan dat de politie helpen bij DNA-onderzoek in moorden en verkrachtingen.