De stemming

Verstrengeling

Naast Denemarken heeft nu ook Den Helder zijn eigen - bescheiden - cartoonrel. Dit keer niet over afbeeldingen van de profeet, maar een spotprent van de raadsgriffier W. van der Paard van de gemeenteraad.

De cartoon is afkomstig van de lokale D66-fractie. Met de prent wil de partij laten zien dat de raadsgriffier de touwtjes in de handen zou hebben van enkele lokale partijen.

Naast raadsgriffier is Van der Paard ook Statenlid namens de PvdA. Volgens D66 leidt dit tot belangenverstrengeling. Een storm in een glas water, zo noemt PvdA-raadslid Hans Boskeljon de cartoonkwestie. 'D66 haalt oude koeien uit de sloot. Van der Paard is geheel onafhankelijk.'

De cartoon bekritiseert ook de vele afsplitsingen binnen de gemeenteraad. 'Hofleverancier van splitsingen en afsplitsen' luidt de tekst. Boskeljon: 'Dat is tien jaar geleden gebeurd.'

Bij D66 in Den Helder (nu drie zetels in de raad) was vandaag niemand te bereiken. Met nog twee weken te gaan voor de verkiezingen is fractievoorzitter P. de Bruin op vakantie in Egypte. (JM)

Griffith wil wel

Echt, de Amsterdamse wethouder Laetitia Griffith (VVD, Financiën) is bereid om met iedereen in debat te gaan, verzekert de campageleider van de VVD. 'Maar ze is niet alleen lijsttrekker, ze moet ook nog een stad besturen.' De campagneleider reageert geërgerd over de zoveelste klacht van de andere lijsttrekkers dat Griffith bijkans alle debatten overslaat.

Gisteren stuurde GroenLinks-lijsttrekker Maarten van Poelgeest een open brief aan Griffith, want hij wil dolgraag met haar debatteren over het huurbeleid, want de VVD zou de huurders de stad uit willen jagen. 'Ik zou graag met je in debat gaan over de voorstellen van de VVD. Helaas ben je niet vaak aanwezig bij lijsttrekkersdebatten', schrijft Van Poelgeest.

Vanmiddag zou Griffith Van Poelgeest een antwoord sturen, waarin onder meer zou staan dat hij nogal selectief winkelt in het programma van de liberalen. En Griffith wil van GroenLinks wel eens of zij niet juist Amsterdammers de stad uitjagen met hun plannen voor het verhogen van de parkeertarieven en lokale lasten. 'De komende twee weken zijn er nog genoeg mogelijkheden voor debatten.' (TK)

Weblog zoek

De weblog van minister Kamp (Defensie, VVD) is gedurende de verkiezingscampagne verhuisd van de site van het ministerie van Defensie naar de website van de VVD. Kamp's weblog staat overigens niet bekend om zijn politiek controversiële inhoud. Kamps weblog wordt per bijdrage bekeken, zo meldt de afdeling voorlichting van het ministerie desgevraagd, waarna wordt besloten op welke website het wordt geplaatst.

Directe aanleiding voor het verplaatsen van de weblog is de bijdrage van Kamp van afgelopen zondag. Kamp logde over de aftrap van de verkiezingscampagne van de VVD. De minister kwam zelf met het voorstel om zijn log op de VVD-site te zetten, zegt een van zijn woordvoerders. Overigens is de weblog, met de kop 'Campagne!', bijna niet te vinden op de site.

Volgens Gerard van der Wulp, directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst is er geen beleid over weblogs van bewindslieden op departementale websites in verkiezingstijd. 'Er zijn geen afspraken over gemaakt.' (AH)

Aldus...

'Media-bashing, zoals minister Donner die bedrijft, is even erg als anti-parlementarisme bij de pers.' (GroenLinks-leider Halsema in een forum gisteravond over de relatie pers-politiek in Amsterdam).

'Zalms excuses vond ik grootmoedig. Het was het enige dat hij kon doen. Daarmee moet de kous maar af zijn, vind ik.' (Minister De Geus (CDA), tijdens een persgesprek vandaag)

Lastige vragen

Leefbaar Utrecht oefende gisteren in het antwoord geven op moeilijke vragen van burgers.

Een fractiemedewerker van Leefbaar Utrecht, de grootste partij in de gemeenteraad, leest 'moeilijke vragen van burgers' voor. 'Het enige wat jullie willen is auto's de stad uit pesten. Ik woon aan de Oude Gracht, maar ik kan daar straks niet meer parkeren.'

De raadsleden en kandidaat-raadsleden van Leefbaar Utrecht, die in het stadhuis bij elkaar zijn gekomen voor een campagnevergadering, moeten erom lachen. 'Mijn schoonmoeder komt op visite', zegt een van hen. 'Wilt u daar wat aan doen?'

Maar de partijvoorzitter, Rob Kok, zegt dat er serieus gebrainstormd moet worden. De bedoeling is dat de leden leren om 'compacte, snelle antwoorden' te geven op vragen van burgers tijdens de verkiezingscampagne. Leefbaar Utrecht won twee keer eerder met de belofte dat er naar burgers geluisterd zou worden. Leefbaar Utrecht nam de burgers serieus.

Maar na vijf jaar stadsbestuur - door de gemeentelijke herindeling waren in Utrecht de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2000 - is het kennelijk moeilijk geworden om ambtelijk jargon te vermijden. Wat moeten burgers met antwoorden waarin het gaat over 'de Oldenborg-gelden' of 'het Utrecht-Openbaar-Vervoer-Plan'? 'Soms moet je alles op tafel leggen en dan maken mensen er zelf maar een snel en compact antwoord van', zegt raadslid Vincent Dalmijn.

Kandidaat-gemeenraadslid Joke Arts wordt een beetje wanhopig van de grappen als: 'Wanneer komt dat water nou eindelijk terug in de singels?' Ze zegt: 'Ik sta op de stadhuisbrug met mijn bek vol tanden als ik zo'n vraag krijg.'

Er worden géén grappen gemaakt als een vraag wordt voorgelezen over 'de school van mijn kinderen' waar de conciërge is wegbezuinigd. 'Dat is een goeie', zegt Leefbaar Utrecht-oprichter Broos Schnetz, die geen officiële functie meer heeft in de partij. Voorzitter Kok zegt: 'Daar houdt onze macht op. Heel simpel. Bij zo'n vraag verwijs je door naar het schoolbestuur en Den Haag.'

Precies, zegt Schnetz. 'Die bal is voor Balkenende.'

En 'de asociale jongetjes' die op straat overlast veroorzaken? 'Bij vragen naar openbare veiligheid gewoon verwijzen naar de burgemeester', zegt Schnetz. 'Wij gaan daar niet over.' Of een vraag terug stellen, vindt Kok. 'Waarom doe je er zelf niks aan?' (PdK)

Tips en reactie? Mail stemming@nrc.nl
    • Petra de Koning
    • Tom Kreling
    • Arne Hankel
    • Jaus Müller