Brute moord op joodse jongen schokt Frankrijk

In de joodse gemeenschap in Frankrijk is met verontrusting en verontwaardiging gereageerd op de moord op een 23-jarige jongen, Ilan Halimi, die een maand geleden werd ontvoerd door een bende uit de Parijse voorstad Bagneux.

Gisteren zei minister van Justitie dat het vermoedelijk gaat om een 'misdaad met een antisemitisch karakter'. De bende-jongeren zouden hebben geredeneerd dat zij voor Halimi, een verkoper in een telefoonwinkel in Parijs, veel losgeld konden vragen. 'Omdat hij joods was, werd hij beschouwd als rijk', aldus Clément. De ontvoerders eisten 450.000 euro van de familie Halimi.

Tien verdachten zijn gisteren na arrestatie in staat van beschuldiging gesteld. De veronderstelde leider van de bende, Youssouf Fofana (35), zou naar zijn moederland Ivoorkust zijn gevlucht. Hij wordt in de Franse pers aangeduid met de bijnaam 'het brein van de bende van de barbaren'.

Premier Dominique de Villepin heeft gisteren tijdens een reeds voorzien diner met het vertegenwoordigende orgaan van joodse organisaties in Frankrijk, de Crif, 'de volledige waarheid' over de affaire beloofd.

Gisteren publiceerde de Israëlische krant Ha'aretz een interview met de moeder van het slachtoffer. Daarin zegt zij onder meer dat de politie tijdens het onderzoek de afgelopen weken hamerde op de 'zuiver criminele motieven' van de ontvoerders, terwijl de familie Halimi wees op drie andere pogingen tot ontvoering van joden. In een geval zouden ouders van een meisje 100.000 euro losgeld hebben betaald. Dit weekeinde was er in Parijs een betoging om het antisemitische karakter van de moord aan de orde te stellen.

Ilan Halimi werd vorige week, onder de brandwonden, aangetroffen nabij een station in de voorstad Sainte-Geneviève-des-Bois. Hij was stervende. Drie weken eerder, op 21 januari, was hij ontvoerd. Hij was eerst door een vrouw naar een bepaalde ontmoetingsplek gelokt. Mogelijk heeft de bende andere pogingen tot ontvoering op dezelfde wijze aangepakt. In berichten werd aanvankelijk de overeenkomst gesignaleerd met de film 'L'Appat' van Bertrand Tavernier. Diverse beoogde slachtoffers zouden joods zijn geweest. Volgens Halimi's moeder zou hij 'niet zijn doodgemaakt als hij niet joods was geweest'.