Britse raven opgehokt

De zes raven die traditioneel de Tower of London bevolken mogen voorlopig niet uit hun speciaal gebouwde kooien. Het zijn de eerste Britse vogels die uit angst voor de vogelgriep zijn opgehokt.

De aanwezigheid van de raven in de Londense Tower is symbolisch. Het verhaal gaat dat er minstens zes raven in de Tower moeten blijven. Anders zou het fort uit de elfde eeuw instorten en de Engelse monarchie ten val komen. Daarom wordt er sinds de zeventiende eeuw binnen de muren van de toren een populatie raven in stand gehouden .

Ravenmeester Derrick Coyle heeft de vogels uit voorzorg naar binnen gehaald. 'We willen liever niet dat de vogels binnen zijn', zegt Coyle. 'Maar de vogelgriep verspreidt zich zo snel over Europa, dat het beter is voor hun eigen veiligheid.'

De raven hebben eigen namen: Branwen, Hugine, Munin, Gwyllum, Thor en Baldrick. Ze zijn officieel ingeschreven bij de Royal Army. De vleugels van de grote, zwarte vogels worden gekortwiekt, zodat ze nooit ver van de toren kunnen vliegen. Om ze te beschermen tegen eventuele roofdieren moeten ze altijd al 's nachts binnen blijven. Om hun raveninstinct scherp te houden worden ze dagelijks bijgevoederd met anderhalf ons rauw vlees per vogel.