Bod Eon op Endesa doorkruist politiek

Het Duitse Eon biedt bijna 8 procent meer voor het Spaanse Endesa dan de huidige beurskoers. Het bestuur van Endesa stemt in met het bod dat een grote politieke lading heeft.

Het Duitse energiebedrijf Eon heeft een overnamebod met een totale waarde van 29 miljard euro uitgebracht op het Spaanse elektriciteitsbedrijf Endesa. Eon treedt daarmee als 'witte ridder' in het strijdperk rond de overname van Endesa, nadat het Spaanse Gas Natural vorig jaar september een vijandig bod uitbracht dat onder de huidige omstandigheden bijna dertig procent minder waard is dan dat van de Duitse concurrent.

Het nieuwe overnamebod, dat gistermiddag bekend werd, zorgde voor grote opschudding in Spanje vanwege de grote politieke lading van het vijandige bod van het Catalaanse Gas Natural op het in Madrid gevestigde Endesa. Eon biedt tussen 27,50 euro per aandeel Endesa, waarbij tussentijdse dividendbetaling in mindering wordt gebracht. Dat is bijna acht procent hoger dan de slotkoers van gistermiddag. Anders dan het bod van Gas Natural, dat deels in aandelen wordt uitbetaald, zal de betaling geheel in cash worden voldaan. Het bod zal gestand worden gedaan indien meer dan de helft van de aandelen worden aangeboden. Het bestuur van Endesa heeft al te kennen gegeven dat zij met het nieuwe bod instemmen. Na de korte schorsing steeg het aandeel Endesa vanochtend fors op de Madrileense beurs.

Voor Eon geldt de overname als een belangrijke strategische uitbreiding voor zijn distributienet van energie in Europa. Eon is al sterk aanwezig in centraal Europa, in Groot-Brittannië en in Noord-Europa. De uitvoering van het bod is afhankelijk van de Europese mededingingsautoriteiten. Europees commissaris voor mededinging Neelie Kroes liet tijdens een recente lunch voor Spaanse en Nederlandse zakenlieden in Madrid weten dat de Europese Commissie in principe voorstander is van overnames die de vorming van internationale spelers op de energiemarkt bevorderen.

Tot dusver ging het op de Spaanse energiemarkt vooral tussen de nationale bedrijven Gas Natural, Endesa en Iberdrola. Een eerdere fusiepoging tussen de elektriciteitsconcerns Endesa en Iberdrola mislukte, waar twee jaar geleden een overname door Gas Natural van Iberdrola werd geblokkeerd door de mededingingsautoriteiten.

Het bod van Eon is een opmerkelijke doorbraak in het traditioneel sterk gepolitiseerde financieel-economische klimaat in Spanje en lijkt vooral uit nood geboren. Het bestuur van Endesa verzette zich immers van meet af aan met hand en tand tegen het bod van Gas Natural. Bestuursvoorzitter Manuel Pizarro startte een intensieve campagne tegen de overname. In een miljoenenverslindend publiciteitsoffensief werd het als nogal ambtelijke en star bekend staande Endesa een dynamisch imago aangemeten.

De strijd kent daarbij vooral politieke motieven. Pizarro is benoemd onder de vroegere conservatieve regering, terwijl de hoofdaandeelhouder Caja Madrid een spaarbank is die onder controle van de conservatieve Partido Popular staat. Gas Natural behoort evenwel tot de politieke invloedsfeer in de Catalaanse regio. De Partido Popular verweet de afgelopen maanden dat de socialistische regering Zapatero in Madrid de overname had voorgekookt als onderdeel van de onderhandelingen die nu gaande zijn over een nieuw statuut dat de Catalaanse regio een grotere autonomie moet geven.

Het huidige bod betekent vrijwel zeker dat Gas Natural uit de overnamerace is. Eerder liet het bedrijf weten geen substantiële verhoging van het geldende bod te overwegen. De Spaanse regering heeft in principe de mogelijkheid om de overname te blokkeren, maar vrij algemeen wordt aangenomen dat de zakelijke argumenten hiervoor ontbreken en de politieke rekening derhalve te hoog zal zijn. Een regeringswoordvoerder onderstreepte vanochtend het zakelijk belang van de Duitse aanwezigheid in een strategische sector als energievoorziening.

    • Steven Adolf