Barometerzon

De thuisbarometer geeft al sinds zondagmiddag een zonnetje aan, maar dat lijkt pas overmorgen werkelijkheid te worden. En dan nog slechts tijdelijk. Dat er een 'zon' op de digitale meter wordt aangegeven heeft te maken met de stijgende luchtdruk. Deze is momenteel zo'n 1020 hPa en stijgt het komend etmaal naar 1030 hPa. De wind is daarbij oostelijk en voert geleidelijk dermate koude lucht aan, dat er in de loop van donderdag enige sneeuw wordt verwacht.

Vandaag kwam het in de hoogste delen soms tot wat natte sneeuw, voor de rest viel er wat regen en motregen. Vanavond kan het in de zuidoosthoek nog licht regenen of miezeren, vervolgens lost die neerslag op. De minimumtemperaturen blijven veelal net een fractie boven nul steken.

Op een paar druppels na is het morgen droog. In de noordelijke provincies arriveren in de loop van de middag enkele fraaie opklaringen. Tegelijkertijd stroomt ook koudere lucht binnen en is het in Groningen en Friesland het koudst, met maxima rond plus 2. Elders wordt het 3 à 4 graden. De stevige oostenwind maakt het voor het gevoel extra koud. De opklaringen en de koudere lucht die vanuit het noorden binnendrijven, spreiden zich in de nacht naar donderdag uit en dat leidt 's nachts tot vorst.

Donderdag lijkt een fraaie winterdag te worden met vooral in de ochtend geregeld zon. Daarna trekt het dicht met bewolking en vanuit het noordoosten sneeuw.