Bankschroef beter dan timmerkistje vol troep

Gamma denkt dat een jongetje van acht de ruiten nog niet in komt gooien uit blinde woede. Omdat het jongetje diep beledigd is. Gamma denkt dat je kinderen niet kunt beledigen. Dat komt later pas, als ze ouder zijn.

Een timmerkist voor kinderen, met een zaag die niet zaagt, een boor die niet boort en een winkelhaak die de 90 graden niet haalt.

En gelijk heeft Gamma. Ik ben er de afgelopen weken elke dag even gaan kijken. Maar geen kwaad kind te bekennen dat zijn gram kwam halen, geen schoolklas met stokken en stenen, in hun ziel gekrenkt om wat een klasgenoot overkwam. Je kunt kinderen met de grootste rotzooi afschepen, ze doen niks terug.

Gamma had speelgoedgereedschap in de aanbieding. Een muur van kistjes bij de kassa. Voor de impulsaankoop. Je kon er niet zomaar omheen.

Houten koffertjes met timmerspullen, voorop een plaatje van wat erin zit. Tien stukken gereedschap en een paar schuurpapiertjes. Alles bij elkaar nog geen 10 euro.

Dus wat zeur je dan, zal het ellendig management van Gamma zeggen, nog voor we beginnen te zeuren, wat verwacht je nou helemaal voor die 10 euro?

Dat je mijn jongen niet in de maling neemt. Niet voor een dubbeltje en niet voor honderd.

Dat doet de timmersupermarkt wel. Grof.

'Tool Set for young carpenter, 8 years old and up' staat op het kistje en: 'It's fun to build your own wooden projects als well as learn your woodworking skills.'

Iets leren? Iets maken? In het kistje (waar de inkopers van Gamma maar 68 cent per stuk voor betaalden) zit bijna niks dat deugen wil. Alleen een tangetje, een schroevendraaier en een tafelklemmetje kunnen ermee door. Maar de zaag zaagt niet. De beitel bijt niet. Een kurkentrekkermodel boortje heeft geen punt en maakt daarom geen gaatje. De steel van de klauwhamer breekt af als je er een spijker mee uit een plank trekt; jongetjes van acht zijn sterker dan Gamma denkt.

De winkelier zal zich verweren met te zeggen dat een scherpe zaag gevaarlijk is en een beitel met een scherpe punt niet in een speelgoedkistje hoort. Maar juist een stompe zaag is link en als een botte beitel het hout niet in wil, schiet hij door in het been van je kleine zusje.

En zou het moeten van de wet, ongevaarlijk gereedschap als je het aan kinderen verkoopt, waarom dan de winkelhaak? Niet gevaarlijk maar zo beroerd gemaakt dat je aan opzet gaat denken. Kindjetreiteren.

Een haak hoeft bijna niks te kunnen, alleen een rechte hoek vormen. 90 graden. Maar het houten haakje in het kinderpakket haalt het niet, hij maakt een hoek van 83 graden, goed bekeken zelfs maar 82,5 graden.

De korte poot van de haak is meteen een waterpasje. En ook dat onderdeeltje doet niet wat moet. Het luchtbelletje in het buisje water zit er bij waterpas goed naast. Schunnige handel die kinderen niet ernstig neemt. Het doet denken aan een speelgoedwinkelierster in Amsterdam die een kinderaccordeonnetje verkopen wou. Duur maar vals.

Vals? Dat geeft toch niet, het is maar speelgoed, was haar opvatting. Ze kan zo aan de kassa bij de Gamma.

Wie een kind gereedschap geven wil, moet het niet in het speelgoed zoeken, maar spullen kopen die je graag van je jongen of meisje zou willen lenen.

Het zal niet zomaar op het verlanglijstje van je kind komen staan. Maar het is een fantastisch cadeau en helemaal niet voor kinderen bedoeld. Het kan aan de tafel geklemd en 360 graden rond in alle standen worden vastgezet. Zo mooi, zo leerzaam (vinger ertussen, au) en zo begrijpelijk, je ziet precies hoe het werkt. Een veelzijdig handige hulp in de huishouding.

Een marineblauw bankschroefje. Een schoonheid. Alleen al om naar te kijken de koop waard, het vrolijkt je huiskamer op. Maar dan is het ook nog eens een mooi ding dat het doet. Kost maar 16 euro. Bij Gamma.

    • Wouter Klootwijk