Apple Mac OS X is niet langer virusvrij

Computerbeveiligers hebben voor het eerst virussen ontdekt voor het Apple-besturingssysteem Mac OS X. Het eerste virus dat deze week ontdekt werd, was een worm die zichzelf via het chatprogramma iChat van Apple naar alle contacten uit de vriendenlijst van de geïnfecteerde gebruiker verstuurt. Het tweede virus verspreidt zichzelf via het draadloze bluetooth netwerk dat op de meeste nieuwe Apple-computers te vinden is.

Mac was tot nu toe gevrijwaard van virussen. Het is niet alleen minder kwetsbaar door een andere strcutuur dan Windows van Microsoft. Ook is Apple een minder aantrekkelijk doelwit voor virusmakers, omdat het marktaandeel minder dan 5 procent is.

Het iChat-virus nestelt zich in de computer als de ontvanger een geïnfecteerd beeldbestand opent. Voor oudere uitgaven van het systeem zijn eerder wel dreigingen ontdekt, maar dit is de eerste voor Mac OS X, dat in 2001 op de markt kwam. 'Sommige gebruikers waanden zich veilig, maar deze dreiging is reëel', aldus beveiligingsbedrijf Sophos.

Op de gebruikerssite macosx.nl wordt het virus beschreven als 'een mengeling van een script en een virus - voor Maccers met een beetje verstand compleet ongevaarlijk'. Voor de tweede virusvariant, via bluetooth, heeft Apple een half jaar geleden al een oplossing verspreid onder gebruikers.

Met twee virussen tot nu toe heeft OS X het relatief rustig: voor het besturingssysteem Windows van Microsoft zijn inmiddels ruim honderdduizend virussen en gevaarlijke scripts in omloop, vooral via e-mail en ruilnetwerken.